Vrijednost halal tržišta raste iz godinu u godinu, procjenjuje se na 1500 trilijuna američkih dolara, s više od dvije milijarde korisnika. Za Hrvatsku i hrvatske tvrtke halal oznaka utječe na povećanje izvoza prehrambene industrije, povećava broja noćenja u hotelima i potrošnju pratećih segmenata te omogućuje bolju umreženost i povezanost domaćih proizvođača, istaknuo je za poslovniFM Aldin Dugonjić, direktor Centra za certificiranje halal kvalitete.

Halal predstavlja sustav dozvoljenosti. No, u BiH halaliti znači i oprostiti, nenaplatiti. Dugonjić je iznio anegdotu po kojoj je skupina poduzetnika putovala kroz BiH u proljeće i zaustavili se na mladu janjetinu. I zapita jedan djeda u restoranu jel janjetina halal, a djed odgovora ‘bome djeco kod mene se plaća’.

Halal kvaliteta predstavlja dodatnu potvrdu kvalitete, jer se svakom kontrolom proizvođača, pružatelja usluga, potvrđuje da ju mogu konzumirati ne samo muslimani, kojima je to vjerska obveza, nego i svi drugi, sa saznanjem da su proizvodi dodatno prošli sve kontrole, naglasio je Dugonjić u razgovoru s Darkom Bukovićem, urednikom emisije Vrijeme je za gospodarstvo. Dugonjić je, inače, prvi doktor u regiji za Halal, čija je disertacija pretočena u knjgiu Halal – standard po mjeri čovjeka.

Emisiju Vrijeme je za gospodarstvo donosi HEP.

 

Posebno ističući mogućnosti turističkog sektora i povezanosti s halal oznakama, Dugonjić ističe kao bitan podatak ističe kako je pritom 60 posto populacije ispod 30 godina, što je izuzetno veliki pokazatelj potencijala tog tržišta. I pandemija je pokazala koliko je bitna preventiva, prehrana i način života u dijelu jačanja imuniteta.

Vrijednost halal tržišta u EU zemljama procjenjuje se na 66 milijardi dolara, s rastom svake godine između 2 i 3 postotna poena. Dugonjić ističe i zanimljivost da se halal proizvodnja većinom događa u zemljama koje nisu većinske muslimanske, a u EU se proizvodi jako velik broj halal proizvoda kako za potrebe domaće populacije, ali istodobno jako puno za izvoz.

Halal certificiranje krenulo je iz zemalja EU i za potrebe izvoza, ističe Dugonjić. Dodao je da je to bio poduzetnički odgovor odnosno odgovor tržišta. Suština kontrola kod halala je u utvrđivanju porijekla svakog pojedinog sastojka, stupa se u kontakt sa svim dobavljačima.

– U Hrvatskoj se 2010. službeno započelo s izdavanjem certifikata. Preteča su bile potvrde koje su izdavane još 1991. za potrebe izvoza. Zanimljivo je da je tada to bio drugi registrirani halal standard u EU. Tada je prihvaćen i Pravilnik o kategorizaciji hotela i turističkih usluga. Danas možemo reći da većina poznatih prehrambenih brendova u Republici Hrvatskoj ima halal certifikat, kao i određni hoteli, hotelski lanci, restorani, turističke agencije.., istaknuo je Dugonjić, dodajući da je izdano više od 160 certifikata.

– Certificirana je i jedna obrazovna ustanova – Osnovna škola Matije Gupca. Po tome smo sigurno jedinstveni u Europi, pa i šire. To znači da postoji i certificiran je halal jelovnik i svatko tko želi može dobiti halal obrok. I po tome je Republka Hrvatska jedinstvena i može se pohvaliti time u svijetu, naglašava direktor Centra.

Na upit kakva je procedura dobivanja halal certifikata, Dugonjić kaže da nam se slobodno zainteresirani jave, po ispunjenju obrasca procjenjujemo može li se taj proizvod ili usluga halal certificirati. Nakon potpisa ugovora održava se edukacija o tome kako implementirati standard, predviđen je i audit (revizija), nakon čega se dodjeljuje certifikat, pojašnjava, dodajući da se najmanje jednom godišnje kasnije obavlja nadzor i provjera te laboratorijska analiza.

Ugovor se potpisuje na tri godine, uvijek pokušavamo poduzetnicima, ovisno o veličini, izaći u susret i nikada se nismo s poduzetnikom razišli zbog cijene. Cilj halala nije povećanje prihoda, nego pomoći poduzetniku napraviti iskorak prema novim tržištima, pojasnio je Dugonjić.

Prije korone, po zadnjem podatku, putovalo je godišnje oko 168 milijuna muslimana. Prije su bili fokusirani na pojedina tržišta, a sad i zbog puno razloga vidi njihova zainteresiranost za nove zemlje u EU, primjerice Hrvatsku. Na upit o ulozi halala u povećanju turističke potrošnje u Hrvatskoj, Dugonjić naglašava kako je mogućnost ogromna te postoji veliki prostor i potencijal. No, ne treba zaboraviti ni brojne goste s tradicionalnih tržišta zemalja iz EU, koji također traže halal oznaku.

Krenuli smo snažno s proizvodnjom prehrambenih proizvoda kako bi se moglo ponuditi i u sklopu turističkog sektora, a sada je potrebno daljnje lobiranje i promocija, naglašava Dugonjić, navodeći i dijelove istraživanje koje je provedeno.

Bitno je daljnje razvijati i investicije, za što također postoje veliki interes. Primjer je najveća tvornica baklave u Europi koja se nalazi kod Zagreba, a za što je jedan od bitnih izvoznih aduta bio upravo halal certifikat, kaže Dugonjić. Dodaje da halal oznaku mogu dobiti i farmaceutski proizvodi, kozmetički, wellnes centri, zdravstveni turizam…..

Halal Businesss Forum

U Zagrebu će se 21. rujna održati prvi Halal Business Forum, kao mjesto spajanja i proizvođača i potencijalnih investitora i veleposlanika zemalja gdje bi se mogli pojaviti sa svojim proizvodima. Nastojimo biti specijalizirani servis za halal svim dionicima. Zato smo odlučili utemeljiti HBF, kako godišnju manifestaciju. Imat ćemo 4 panela – veleposlanički, na kojem će se govoriti o najboljem pristupu i mogućnosti tržišta te uvjetima za investicije, slijedi panel o halal turizmu, panel o halal tržištu i proizvodnji te panel o tržištu jugoistočne Europe.

Forum bi trebao dati analizu što je napravljeno i što bi trebalo napraviti, uz korištenje EU fondova. Halal je, osim socioloških, ima velikog utjecaja i na marketinške i prodajne aktivnosti, istaknuo je za poslovniFM Aldin Dugonjić.

Halal Business Forum link https://hbf2021.halal.hr/.

hep-logo-
Emisiju Vrijeme za gospodarstvo donosi HEP.

Autor: Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 17. rujna 2021. Emisija Vrijeme je za gospodarstvo: Aldin Dugonjić pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM