Obiteljski biznis je zaista način života. Vi se s tim budite, liježete, živite. Ma, sanjate ga. Budite se noću s nekim idejama, obiteljski se ručkovi i druženja pomalo uvijek pretvore u razgovor o poslu. To nije posao koji radite od 8 do 16 ili od 9 do 17. To kao poduzetnik morate jednostavno prihvatiti, morate to imati u krvi. To je izbor, čak skoro i kao poziv, posebno u obiteljskom biznisu, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Jurica Protić, direktor Zvona cateringa, obiteljske poduzetničke priče koja je počela prije 28 godina.

Na početku je to bio san supružnika, Đurđice i Ivana, koji su 1994. otvorili tvrtku, krećući u ratnim vremenima u obiteljsku catering avanturu koja je s vremenom postala ozbiljna i stvarna za danas 60-tak zaposlenih. Danas u prosjeku imaju oko 1800 domjenaka godišnje, dakle svakodnevno 5 domjenaka, poslovanje je preuzela druga generacija, sin Jurica i kćer Lorenka, a uz njih stasa, učeći finese svog posla, i treća generacija.

– Mi smo imali prirodnu tranziciju, pripremali smo se zaista odmalena, radeći i pomažući i kao srednjoškolci. Nakon fakulteta sestra je radila u jednoj revizijskoj kući, jednoj jakoj našoj prehrambenoj kompaniji i onda se vratila, tako da je dobila i to iskustvo rada za druge što je zapravo ono što meni fali, jer sam cijelo vrijeme zaposlen u Zvonu, istaknuo je Protić. A što se tiče odlučivanja i upravljačkog modela, sestra i on su direktori, te je sreća, gledajući iskustva drugih, da smo jako različiti s različitim snagama na različitim područjima te smo tako podijelili i zone odgovornosti, pojasnio je Protić u razgovoru s Darkom Bukovićem, urednikom emisije Vrijeme je za gospodarstvo. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Kičma sustava uvijek počiva na tezi ‘jaki ste koliko je jaka vaša najslabija karika’. Tako je i kod zaposlenih. Zbog sve manje rođenih, kao i iseljavanja, nije stvar više da vi ne možete platiti radnika nego jednostavno ih nema. Prisiljeni smo, iako smo dugo odgađali takvu odluku i opirali se mogućom uvozu radne snage, da neke pozicije u našem hijerarhijskom sustavu ne možemo drugačije popuniti bez tog i takvog uvoza. Takve radne snage, ljudi za jednostavne poslove nema. Ne da ih nećete plaćati, nego ih jednostavno – nema, kazao je Protić.

Na urednikovu konstataciju kako je sama riječ catering pojmovni problem, jer u ovom trenutku danas na tržištu gotovo svaki restoran, pizzeria, buffet, zalogajnica, konoba i slično kaže da radi catering te da zakonska nedorečenost ne stvara razliku između onih koji se bave pravim poslom cateringa i onih koji to deklarativno samo imaju u sklopu svega, Protić ističe kako je dobro detektiran taj pojmovni problem. Uz smiješak je naglasio i da je HZZO, propisujući upute za catering, tu su tri puta imali pravopisne pogreške u istom dokumentu te stalno brkanje s dostavom.

– Mi se još uvijek borimo da se catering industrija kao takva uopće prepozna i tretira na tržištu, a od ozbiljnih igrača na tržištu je najviše deset kompanija. Na području Zagreba, koje je najjače catering tržište, djeluje 5-6 ozbiljnih kompanija, i u ostatku Hrvatske do tih 10, naglasio je Protić dodajući da usluge pružaju i na području cijele Hrvatske. Među najzahtjevnijim poslovima izdvojio je posao na dubrovačkom Lovrincu, gdje su sve morali nositi preko 1000 stepenica.

Problem je, suglasili su se urednik Buković i Protić, u neshvaćanju značenja pojma outsourcing, koji u Hrvatskoj naprosto stvara mnoge dvojbe, iako to izdvajanje poslovanja govori da neku aktivnost netko bolje radi, odnosno radi ono što mu je core business.

Upitan o poslovanju u vremenu povećanih troškova, inflacije i krize, Protić odgovara podatkom kako imaju 80-ak vjenčanja za koje su cijene ugovorene i dogovorene prošle godine, a sada morate, zbog povećanih brojnih ulaznih troškova, objasniti kako je potrebno dignuti cijenu. Pritom, sve povećane troškove naprosto ne možemo prevaliti samo na potrošača jer kupovna moć u Hrvatskoj ne da je ostala ista, nego se i smanjila.

Ni korona nije zaustavila investiciju u novi pogon, na 1800 četvornih metara, pokrenuli su i brend Zvona za doma, brend slastica, a Zvona catering su i prvi i zasad jedini catering koji posjeduje Halal certifikat, odnosno kako zaključuje Protić, uvijek su razvijali svoj biznis tražeći i popunjavajući niše koje drugi nemaju.

Za dvojno iskazivanje cijena te potom uvođenje eura Protić iskazuje bojazan da nismo ni kao država niti kao društvo za to spremni. Inflacija je velika, izašli smo iz jedne velike krize, ulazimo u drugu i sada ćemo raditi promjenu nacionalne valute i sustava. Svjestan sam da to vjerojatno izvoznicima paše i odgovara, ali cijenu koju ćemo pritom platiti nisam siguran da je mi u ovome trenutku možemo platiti, ocijenio je Protić na kraju razgovora za PoslovniFM.

Urednik, autor: Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 27. svibnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM