Osnivači poduzeća s kraja prošlog i početka ovog stoljeća više preferiraju biznis transfer koji završi u okviru obitelji. Istraživanje koje je CEPOR radio 2015. u Hrvatskoj a Adizes tim 2017. u Srbiji je pokazalo da je generaciji osnivača preko 55 godina ideja prodaja strana (isti postotak od svega 6% je priželjkuje). No … Nemam novija istraživanja ALI mogu iz svoje savjetodavne prakse posljednjih godina potvrditi da se tu situacija značajno promijenila. Prodaja se među članovima obitelji više ne doživljava kao predaja. Ona jeste legitimna opcija „na stolu“ za koju je kao za bilo koji scenario biznis transfera treba pripremiti ne samo osnivače već i nasljednike, obitelj i kompaniju ( naročito menadžere koje ostaju). Znate, jedno je imati kompaniju koja vrijedi milijune, a drugo je imati te milijune na računu. Jedno je raditi za osnivača a sasvim drugo za drugog „gazdu“ ili biti dio velike korporacije.

1 – Idealan scenarij za osnivače je onaj po kome na početku u svojim kompanijama moraju raditi SVE, zatim se malo oslobode pa rade SVAŠTA, onda se izbore pa rade NEŠTO i na kraju oni najmudriji u tim istim kompanijama ne rade NIŠTA (govorim naravno o operativnom radu). A najvažnije je da su scenaristi upravo ONI, osnivači.

2 – Biološki nasljednici bit će u mnogim stvarima bolji od svojih roditelja, osnivača. Mala je vjerojatnoga da će biti bolji u onome što je on najbolje radio, da će imati tako dobar i pronicljiv poduzetnički njuh kao što su imali karizmatični osnivači. Veća je vjerojatnoga da će pred njima biti izazov da budu na čelu (ili što ne “samo” deo) kompaktnog tima koji će voditi kompaniju. Ključna razlika je u tome što će nasljednici morati da nauče kako da rade sa svojim suradnicima. Za razliku od kompanija koje vode osnivači i gdje suradnici moraju naučit kako raditi s njima. I tome je ključna razlika u tzv. liderstvu između prve i drugih generacija. Točka.3.

3. “Ja sam ti, prijatelju moj, moju utakmicu izgubio sa 2:0. Sin je primljen na doktorat u Njemačku a kćerka je upisala medicinu, nema ti njih kod oca u firmi“
„Nisi, dragi moj samonikli, svi vi ujedljivo vodite sa 3:0 jer svako od vas radi što voli. Utakmica još nije gotova, u dobroj si formi i važno je postići još nekoliko golova“

4. “Tko smo to mi da našoj deci namećemo naše snove”, mudrost je Đorđa Lazića, osnivača ovdašnjeg, koje sam se danas opet sjetio u razgovoru s jednim mladim, školovanim, pametnim a potencijalnim nasljednikom. Kad sam počeo da pišem ove redove krenuh s idejom da još nešto dodam, no stajem – Sapienti sat.

5. Skoro pa uvijek dogodi se taj trenutak nakon uvodne dijagnostičke radionice poznate kao Syndag. Taj trenutak kad me osnivači, drage volje samonikli poduzetnici i teškom mukom samouki menadžeri, upitaju “I što kažete, kako Vam se čine ovi moji direktori, menadžeri?”. Srećom do sada je svaki reagirao osmjehom na moj odgovor: “Tko ih je menadžerima pravio – odlični su”.

Autor: Boris Vukić

Objavljeno 13. veljače 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.