Tako nam je drago biti u pravu. Toliko drago da smo možda čak i pola života potrošili na dokazivanje drugima da je tako. Takav je slučaj bio i sa mnom. Još sam uz to i pravnik, treniran argumentirati i debatirati s ciljem dokazivanja da sam baš ja u pravu.

Ne postoji ni jedan stav, pogled, mišljenje, konflikt ili spor u kojemu je jedna strana sasvim u pravu, a druga sasvim u krivu. Svaki naš pogled je SUBJEKTIVAN. Nema apsolutne, univerzalne i objektivne istine. A nama se tako čini da smo OBJEKTIVNI samo zato što gledamo i vidimo svijet isključivo iz vlastite perspektive.

Zato kada se slijedeći put suočimo s drugačijim mišljenjem, ohrabrimo se “izaći iz svoje glave” i „svoje perspektive” te probajmo stvari promotriti, sagledati i razumjeti iz perspektive naših sugovornika.

Odlučimo prestati biti interesantni. Umjesto toga POSTANIMO ZAINTERESIRANI za ljude oko nas. Učinimo iskreno da se osjećaju važno pored nas.

Jednog istočnjačkog mudraca u poznim godinama su intervjuirali kako bi svijetu prenio neke od svojih životnih iskustava i mudrosti. Pored ostalog, pitali su ga: “Možete li nam reći koja je osoba najvažnija u vašem životu?” Očekivali su da će to biti netko iz njegove obitelji ili neka značajna ličnost, međutim, on je odgovorio:

“Meni je uvijek najvažnija u životu osoba s kojom trenutno razgovaram.”

Također, umjesto da dokazujemo da smo u pravu i da se natječemo s drugima oko toga, uložimo trud i vrijeme u shvaćanje razloga za drugačije mišljenje naših sugovornika.

Razumijevanje je najviši stupanj komunikacije i predstavlja platformu za razvijanje odnosa, kao i za rješavanje nesuglasica.

Uz trud koji ćemo uložiti u razumijevanje naših sugovornika, iznenadit ćemo se pozitivno sa suradničkom ljudskom SINERGIJOM koja će se uz takav pristup “odjednom” stvoriti.

Prije nego što sljedeći put poželimo biti u pravu upitajmo se:

  • Želimo li biti u pravu ili u odnosu?
  • Želimo li biti u pravu ili sretan/a?
  • Želimo li biti u pravu ili u miru?

Medijacija i medijacijski pristupi sjajni su alati koji nas uče da nismo centar svijeta, da nismo mjerilo svih i svega oko nas, te kako odvojeno JA i TI pretvoriti u zajedničko MI.

Autor: Srđan Šimac

Objavljeno 14. veljače 2022.