Koliko ugovora smo u životu već sklopili? Radnih, o poslovnoj suradnji, ugovora o djelu, autorskih ugovora, kupoprodajnih, ugovora o darovanju, kreditu, leasingu, štednji, bankarskim uslugama, osiguranju, školovanju, korištenju struje ili plina, odvozu smeća, i td.

Jesmo li ikad razmišljali da smo svaki put kad smo kupili kruh, ušli u taksi, autobus ili tramvaj, sklopili ugovor?

Najveću većinu ugovora u našem životu i poslu sastavio je netko drugi – prema svojim uvjetima. Ponuđeni su nam najčešće po principu „take it or leave it.“ Obično ih, kao takve, bezuvjetno potpisujemo i ne promišljajući mnogo o njihovim uvjetima, čak i ne čitajući ih. To činimo iako je svaki od tih ugovora zapravo najčešće kreiran isključivo s ciljem maksimalne zaštite samo te druge ugovorne strane – sastavljača ugovora, a ne nas.

Kada to shvatimo, tada je za nas najčešće prekasno. Tada započinje posao s nama pravnicima… Pravnici post festum započinju međusobno nadmetanje oko tumačenja pojedinih odredbi ugovora i oko toga koja je prava volja stranaka bila pri sklapanju ugovora? Malo kome je poznato da to nitko ne može doista utvrditi osim ugovornih strana, a često to ne mogu ni one.

I sad, pokušajmo se prisjetiti koliko smo ugovora doista sklopili isključivo po našim uvjetima? Jedan, dva, tri…? Koji bi to uopće mogli biti ugovori?

To su primjerice slijedeći ugovori:

„Ranije ću ići spavati. Ustajat ću se ranije. Vježbat ću svakog drugog dana. Povremeno ću umiriti um. Zdravo ću se hraniti. Svaki dan ću naučiti nešto novo. Bit ću ljubazan sa sobom i drugim ljudima. Svaka moja riječ bit će besprijekorna. Bit ću bolji član obitelji. Bit ću bolji prijatelj. Provodit ću više vremena s dragim ljudima. Pomoći ću svima kojima je moja pomoć potrebna, pa i kad je ne traže. Izgubit ću 10 kg. Ići ću mnogo više u prirodu. Brinut ću se o životinjama. Promijenit ću odnos ili posao koji me više ne raduje. Svaki dan ću učiniti nešto drugačije. Činit ću ono što me raduje. Dat ću sve od sebe da ispunim svoj san…“

Svi navedeni ugovori u oni koje sklapamo sa samim sobom. Oni su jedini ugovori koje sklapamo isključivo po našim uvjetima i isključivo u našu korist. A opet, svjesno ili ne, oni su najrjeđi ugovori u našim životima.

Zašto nam je tako teško sklopiti ugovor sa samim sobom – s jedinom osobom na svijetu kojoj je bezuvjetno i u svakom trenutku stalo do nas i naših interesa? Riječ je o jedinim ugovorima u našem životu od kojih imamo apsolutnu korist!

Odlučimo to promijeniti počevši od danas.

Netko je lijepo rekao: „Kad se posložimo sa samim sobom cijeli svijet oko nas će se posložiti baš onako kako treba i pobrinut će se za sve ostalo.“

Autor: Srđan Šimac

Objavljeno 24. listopada 2022.