Vaše neslaganje se pretvorilo u ozbiljan konflikt. Druga strana je nemoguća i nikako ne shvaća da ste baš vi “u pravu.” Ne znate kako ga riješiti. Što god ste pokušali učiniti sve je postalo još gore između vas. Obraćate se za savjet svojim pravnicima. Oni vam predlažu podnošenje sudske tužbe kao jedini put koji je preostao.

Na vaš upit o izgledima za uspjeh u parnici, vaš pravnik/ca/odvjetnik/ca vam je nakon detaljne analize vrlo profesionalno odgovorio: “Na temelju mog znanja i iskustva u sličnim situacijama držim da ćete vi u parnici pravno stajati veoma dobro. Procjenjujem da su vaši izgledi za uspjeh 80 posto. Naravno, ne mogu vam to garantirati.“ Što bi vi odlučili nakon ovakvog odgovora?

✔80 posto šansi za uspjeh (POBJEDU) u parnici, u odnosu na 20 posto izgleda za neuspjeh (GUBITAK) u njoj, čini se i više nego dobrim izgledima za poduprijeti odluku o uključivanju u parnicu. Uz takve, pa čak i manje izglede mnogi takvu odluku donose. Oni pri tome sasvim zanemare kategorije kao što su vrijeme, svakovrsni troškovi, neugodnosti, gubitak kontrole, neizvjesnost, rizik od gubitka parnice i njegove devastirajuće posljedice.

Usporedimo sad tu odluku s drugačijom životnom situacijom.

Zamislite da ste odlučili u večernjim satima putovati s vlakom za Berlin. Dolaskom na blagajnu blagajnica vas je obavijestila da u 20.00 sati gotovo istovremeno s više perona kreće pet vlakova i svi voze prema Berlinu. Vi odlučujete kupiti kartu za jedan od njih.

Međutim, baš u tom trenutku prilazi vam nepoznati muškarac u tamnom mantilu i tiho šapne na uho: „Imam za vas pouzdanu informaciju da će tijekom noći jedan od ovih pet vlakova iskočiti iz tračnica, ali ne zna se koji.“ I potom se brzo udalji.

Dakle, dobili ste informaciju da postoji 20 posto izgleda da baš vaš vlak iskoči iz tračnica i da ozbiljno nastradate. Ne postoji način da tu informaciju provjerite. Hoćete li uz to i takvo saznanje kupiti kartu za bilo koji od ovih pet vlakova?

Odgovor je jasan, zar ne? NE!

✔mnogi sudionici konflikata, a možda biste to učinili i vi, uz ovakve jednako male i nepouzdane izglede za NEUSPJEH u parnici od 20 posto, spremno se odlučuju, u svakom pogledu, riskirati kad je riječ o sudskoj parnici (ili arbitraži).

Sudska parnica je važan i iznimno vrijedan alat, posebno kada su doista iscrpljene sve druge opcije i kada druga strana svjesno zloupotrebljava pravo na vašu štetu. Tada nam sudovi (arbitraža) doista mogu pomoći. Međutim, u svakom pojedinačnom slučaju tu opciju birajte mudro i samo kada je to doista potrebno. „Birajte pažljivo svoje bitke.“ I ako već morate, pokušajte svakako ne birati parnicu kao prvu, već kao posljednju opciju.

✔jedini uspjeh u konfliktu ili sporu NIJE POBJEDA, već njihovo RJEŠENJE!

✔vaša primarna zadaća u svakom konfliktu, neovisno je li se pretvorio u pravni spor/parnicu ili ne, nije pitati se: “Kako ću pobijediti drugu stranu, već što mogu učiniti da moj konflikt nestane?

Vaši neuspjeli pregovori oko rješenja neslaganja/konflikta (50 posto pregovora ne uspijeva) nisu signal da se više ne da ništa učiniti i da je vrijeme za parnicu. Neuspjeli pregovori su signal da je pravo vrijeme za medijaciju i medijatora. Medijacija i postoji te je sudionici konflikta koriste upravo baš zato jer u njoj postižu mnogo bolje rezultate nego u pregovorima.

Autor: Srđan Šimac #umjetnostbitičovjekom

Objavljeno 6. veljače 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.