Kriza koju je prouzročila pandemija koronavirusa, sada je to već potpuno jasno, potrajat će i neki modeli poslovanja trajno će se mijenjati.

Ekonomske krize i recesije ne udaraju jednako sve, a pogotovo u ovakvim slučajevima u kojima neke djelatnosti mogu funkcionirati, dok su neke djelomično ili potpuno zatvorene. Naravno da takva situacija  utječe na sve, npr. uslužne djelatnosti mogu funkcionirati, ali ako su im kupci u grupi djelatnosti sa smanjenim ili obustavljenim poslovanjem onda će se to pretočiti i na njihovo poslovanje. No, u svakoj krizi u prednosti su oni koji su fleksibilni i koji su prilagodljiviji. U pravilu su to mali poduzetnici koji mogu brzo prepoznati opasnosti i prilike i brzo promijeniti modele poslovanja.

U inkubatoru imamo poduzetnika koji proizvodi auto presvlake po mjeri i kojemu je najveći udio prodaje činio izvoz u Austriju. Kada se granica zatvorila, počeo je proizvoditi zaštitne maske i vrlo brzo otvorio još jedno radno mjesto zbog brzog povećanja narudžbi. Kada se opasnost od pandemije bude smanjivala, istom brzinom će se brzinom smanjivati i broj narudžbi za zaštitne maske. Ali ne sumnjam da će taj poduzetnik, čak i ako mu se ne otvori ponovo tržište Austrije, naći novu nišu na tržištu koja će omogućiti njemu, ali i djelatnicima koji rade u njegovoj tvrtki daljnji rad i sigurnost. Logično je stoga postaviti pitanje – ako je to tako jednostavno zašto veliki broj poduzetnika priča o problemima i teškoćama?

Prvi razlog je što to nije baš tako jednostavno, i što je svakome, pa i poduzetniku koji je navikao ploviti u nemirnim vodama, teško kada se događaju ovako velike krize i kada treba brzo reagirati i donositi strateške odluke. Drugi razlog je što se ne mogu niti sve djelatnosti tako jednostavno prilagoditi novonastalim situacijama. Ako zbog nekog razloga ponovo dođe do zatvaranja ugostiteljske djelatnosti, restorani mogu uvesti dostavu i nastaviti raditi sa smanjenim kapacitetom, ali barovi ne mogu raditi dostavu. Treće, i ono najvažnije, je što uz potencijal za prilagođavanje djelatnosti uvjetima na tržištu poduzetnik mora biti taj koji će na vrijeme donijeti prave odluke. Razlog zašto su neke tvrtke ili obrti u jednoj djelatnosti propali i prestali sa radom, a drugi se transformirali i nastavili raditi ili čak počeli rasti najvećim dijelom leži u sposobnostima i vještinama poduzetnika koji vodi tu tvrtku ili obrt.

Oni koji sada ulaze u poduzetništvo morali bi to činiti isključivo radi uočene prilike. Kriza nikada nije, niti će biti, vrijeme kada se u poduzetništvo ulazi zbog nužde.  Ulazak u poduzetnički poduhvat iz nužde već je dovoljno kritičan i stresan za poduzetnika i u relativno povoljnim okolnostima, dok je u okolnostima krize rizik puno veći od potencijalnih koristi. Ipak postoje i oni koji počinju poslovanje u ovo vrijeme zbog uočene prilike. Prilike mogu biti raznovrsne, od usluga komitentima u prelasku na on-line poslovanje (web trgovine i sl.), preko pomoći tvrtkama sa uspostavljanjem sustava rada od kuće do virtual reality projekata koji mogu biti i veliki izvozni projekti.

Mladi poduzetnik s kojim sam nedavno razgovarao, pripada kategoriji onih koji su uočili priliku. Pričao mi je kako je u razgovoru s kolegama shvatio da je vrlo mali broj onih koji imaju kvalitetno razrađenu ponudu svojih proizvoda ili usluga putem web stranica. Većina ih ima osnovne podatke o proizvodima ili uslugama koje nude, ali drugi korak u poslovanju i sklapanju poslova je dogovor telefonom ili putem e-pošte i na kraju dolazak u tvrtku. Ovaj zadnji korak postao je problematičan u uvjetima pandemije. Njegova tvrtka bavi se izradom i dizajnom web stranica, pa mu nije bilo teško relativno brzo promijeniti fokus usluge na izradu web trgovina. Ono što je uveo kao novost u poslovnom modelu bila je naplata usluge. Uz izradu web trgovine preuzeo je na sebe i kompletnu uslugu digitalnog oglašavanja, i na taj način jamčio kvalitetu i učinkovitost, a kako bi uvjerio potencijalne korisnike da će imati koristi od prelaska na web poslovanje odlučio je naplaćivati svoju uslugu kroz postotak od ostvarenog prometa u web trgovini. Na taj način njegovi korisnici, poduzetnici koje su već osjetili probleme zbog smanjenog obima poslovanja, nisu morali platiti jednokratno ili kroz mjesečni najam usluge izrade web trgovine i digitalnog oglašavanja, već su te usluge plaćali kroz promet koji su ostvarivali zahvaljujući pruženim uslugama. Komitenti su puno lakše i brže sklapali ugovore, a on je povećanjem broja korisnika povećao i ukupne prihode tvrtke.

Unatoč ovim pozitivnim primjerima uvijek treba, pa ću i ja, naglasiti da svaka kriza predstavlja problem i rizik u poslovanju, a tek nakon toga otvaraju se neke nove prilike. Kako će tvrtka prebroditi probleme i rizike i hoće li i koliko iskoristiti rizike ovisi najviše o ljudima koji rade. Prvo o samim poduzetnicima, a onda i o svim zaposlenicima.