Kraj godine je vrijeme za rekapitulaciju učinjenog u toj godini, kao i pripremu planova za nadolazeću, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu. Analize ostvarenih rezultata i ciljeva neke tvrtke rade vrlo ozbiljno, po unaprijed zadanim procedurama, neke ih čine kao sastavni dio godišnjih izvješća, a neke samo usput, na sastancima, bez pisanoga traga. Isto je i s planovima za sljedeću godinu. Od onih vrlo preciznih i detaljno razrađenih, do onih koji su izgovoreni usmeno, čisto da se spomenu.

U pravilu, detaljne analize rezultata u protekloj godini kao i precizne planove za sljedeću godinu rade uglavnom velike tvrtke, koje imaju predloške, procedure, osobe, a često i odjele koji se bave planom i analizom. Manje tvrtke imaju godišnja izvješća i planove koji sadrže više općenitih detalja, dok male tvrtke u pravilu nemaju vremena i resursa za detaljne planove i analizu. Postoje, naravno, i iznimke u svakom od ovih segmenata, ali najčešća podjela izgleda ovako.

Rade li tvrtke analize i planove radi toga što se to tako radilo i ranije, ili ipak ima neke potrebe za tim podacima? Odgovor na to pitanje ustvari vrlo je jednostavan. Svaki će poduzetnik znati što mu je potrebno kod donošenja poslovne odluke. Iako se ponekad čini da su poduzetnici rođeni s nekim posebnim vještinama i instinktima, za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka potrebne su informacije i iskustvo. Postoji jedna anegdota o novinaru koji je radio intervju s uspješnim poduzetnikom. Upitao ga je novinar koja je tajna njegovog uspjeha.

– Dvije riječi.

– Možete li mi reći koje?

– Dobre odluke.

– Kako donosite dobre odluke?

– Jedna riječ.

– Koja bi to riječ bila?

– Iskustvo.

– Kako ste stekli to iskustvo?

– Dvije riječi.

– ?

– Loše odluke.

Naravno da svaki poduzetnik ponekad donese i lošu poslovnu odluku (neki češće od drugih), ali da bi broj donesenih loših odluka bio što manji, potrebno nam je što više informacija. Analiza poslovnih rezultata iz prethodne godine, kao i priprema detaljnih i preciznih planova za iduću godinu svakom poduzetniku bit će dokumentirano iskustvo, izvor informacija i dobar temelj poslovanja.

Nedavno sam sudjelovao na dodjeli Bisnode poslovnih certifikata poslovnim subjektima iz Osijeka. To su certifikati tvrtke Bisnode koji na temelju niza parametara iz prethodnih godina prognoziraju poslovanje u sljedećoj godini. Informacija o prognoziranom poslovanju neke tvrtke (sadašnjeg i budućeg partnera) svakom bi poduzetniku trebala biti jako dobra informacija, kao i informacije o prethodnom poslovanju (prihodima, dobiti, broju zaposlenih, danima plaćanja obaveza i sl.). Na temelju tih informacija rizici poslovanja mogu se prilično smanjiti. Ono što je meni osobno na dodjeli certifikata bilo posebno zanimljivo, jest to da je bilo dosta tvrtki u kojima sam radio i s kojima sam surađivao, i surađujem, i znam da su poduzetnici koji te tvrtke vode ljudi koji odluke ne donose impulzivno, prema nekom neodređenom osjećaju koji imaju, već na temelju prikupljenih i provjerenih informacija. S obzirom na to da su to tvrtke koje u prosjeku posluju duže od dvadesetak godina, mogu reći da se u donošenju odluka prikupilo i dosta iskustva.

I zbog toga, koliko god smatrate da nemate vremena za mnogo analiziranja i planiranja, odvojite vrijeme za prikupljanje informacija, pogotovo u prvim godinama poslovanja, jer tada ćete u pravilu, imati samo informacije s relativno malo iskustva. Kasnije, kada se nakupi iskustvo, neće vam trebati ovakvi savjeti, jer ćete zbog svog iskustva znati koliko je važno analizirati ostvarene rezultate i planirati buduće poslovanje.

Uz tu analizu i planiranje želim vam puno poduzetničkog uspjeha u 2020. godini.