Uz sličnosti koje postoje i pri izgradnji poduzetničkih ekosustava u Europi, postoje i razlike koje poduzetnicima u Americi pomažu u kvalitetnijem i bržem razvoju poduzetništva i poduzetničkih ekosustava.

Jedan od govornika na međunarodnoj konferenciji o poduzetništvu, održanoj 2014. godine s temom „Novi modeli potpornih programa – akceleratori, hubovi, bootcampova“, bio je i Tobias Stone, mentor i investitor u mnogim akceleratorima diljem Europe (Seedcamp, Startup Kitchen, Bizoo) i osnivač Eye Focus akceleratora sa sjedištem u Berlinu. Posjetio sam njegov akcelerator u Berlinu i neke druge inkubatore, akceleratore i hubove u Berlinu i uvjerio se da je Berlinska startup scena, uz London, jedna od jačih u Europi. Ekosustav u Berlinu razvijen je do te mjere da tvrtke koje bi trebale biti konkurenti u borbi za poduzetnike s kvalitetnim idejama rade zajedno na projektima potpore tim poduzetnicima. Razgovarajući o razvoju i funkcioniranju poduzetničkih ekosustava uz savjete koje sam čuo od njega i njegovih kolega, Tobias me uputio na knjigu Brad Felda „Startup Communities – Building an Entrepreneurial Ecosystem in Your City“.

Brad Feld, poduzetnik, investitor i mentor opisao je u knjizi svoja iskustva s razvojem poduzetničkih ekosustava, s ljudima koji su u tome sudjelovali, aktivnostima koje su provođene, poduzetničkim pothvatima koji su iz toga nastajali i mrežama i prijateljstvima koja su se rađala iz stvaranja različitih zajednica. Posebno mi se svidjelo što je pisao o Startup zajednici u gradu Boulder, Colorado koji je po broju stanovnika sličan Osijeka u kojemu radim.

Povucimo paralelu. Prva razlika je strah o neuspjeha i reakcija okoline na neuspjeh. Dok je u Americi neuspjeh sastavni dio životnog puta poduzetnika, a ponekad je i broj poduzetničkih pokušaja i stečeno iskustvo kroz te pokušaje prednost u odnosu na one koji tek počinju, u Europi se neuspjeh u poduzetničkom pothvatu većinom smatra životnim neuspjehom i tom poduzetniku puno je teže početi ponovo. Ovo se pomalo mijenja i već mlađa generacija poduzetnika ima sličan odnos prema neuspjehu kao i poduzetnici u Americi i ne koči ih previše mišljenje okoline o tome. To su poduzetnici koji otvaraju tvrtku za svaki projekt, pa neki projekti i tvrtke uspijevaju, a neki ne. Njima nije životni cilj stvoriti tvrtku koja će trajati desecima ili stotinama godina, već im je cilj uspješno provesti projekt.

Druga razlika između naših europskih ekosustava i onih u Americi je dostupnost investicija. Dok se u Europi investicijski fondovi (uglavnom veliki) i investitori uglavnom baziraju na velike gradove u kojima je veća količina startupa i potencijalnih poduzetnika u Americi je tih fondova puno više, različitih su veličina, modela funkcioniranja i što je najvažnije većina poduzetnika koji su uspješno prodali svoje tvrtke vraća veliki dio zajednici kroz financiranje novih startupa, sudjelovanje u aktivnostima zajednice, pokretanje novih pothvata i sl. Upravo je odličan primjer Boulder, grad sa 100.000 stanovnika koji je već 1998. godine imao nekoliko VC fondova.

U vrijeme čitanja knjige, prije nekoliko godina, bio sam siguran da ovakav model neće još dugo funkcionirati u Europi, a posebno u Hrvatskoj i u jugoistočnoj Europi, jer nemamo puno poduzetnika iz tehnološkog sektora koji su dobro unovčili svoj poslovni pothvat, a gledajući neke druge poduzetnike koji su to uspjeli bez ikakvog ili s vrlo malim povratom zajednici smatrao sam da je to, uz određene iznimke jednostavno naš mentalitet. A onda me prije nekoliko dana, ekipa iz Startup Tribe projekta tvrtke Infobip demantirala i ulila malo više optimizma u moje predviđanje razvoja poduzetničkih ekosustava u Hrvatskoj. Oni su došli u Poduzetnički inkubator BIOS razgovarati sa startup i tehnološkim tvrtkama i predstaviti svoj projekt Startup Tribe, projekt u kojemu tvrtka Infobip kroz potpore startup tvrtkama diljem svijeta, ali posebno u Hrvatskoj vraća zajednici dio svoje dobiti kako bi pomogla razvoju te zajednice. Pričali su i o projektu inkubatora kojeg rade u Vodnjanu, ali su pričali i o sličnim projektima tvrtke Rimac automobili, ekipe iz Nanobita i nekim drugim sličnim projektima. Možda nećemo imati tako brzi razvoj investitorske scene od strane uspješnih poduzetnika i velike projekte razvoja poduzetničkih ekosustava u našim gradovima i općinama, ali nešto se ipak pokreće, i ako ti projekti pokažu pozitivan rezultat siguran sam da će ga većina uspješnih poduzetnika slijediti i da će i Osijek, ali i drugi manji gradovi za nekoliko godina imati poduzetnički ekosustav barem sličan onom u gradu Boulder, Colorado.

Autor: Jean-Pierre Maričić

Objavljeno 15. studenoga 2021. Sva prava pridržana PoslovniFM.