Početkom rujna zatvoren je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa PoC za sufinanciranje istraživačko-razvojnih projekata. Program je idealan za mala i srednja poduzeća, jer je prijava relativno jednostavna, bespovratna sredstva su do 500.000 kuna i sufinanciranje projekata je u iznosu 70 posto za mala i 60 posto za srednja poduzeća. To je osmi takav program koji se raspisuje u Hrvatskoj.

S obzirom na to da je moja tvrtka jedan od centara koji kao partner Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije zaprima i administrativno provjerava prijavljene projekte, imao sam priliku sudjelovati u tome. U najavi natječaja objavljeno je da se projekti zaprimaju od 25. travnja 2019. do 2. rujna 2019. do 23:59:59. Iako smo na radionici koju smo organizirali za zainteresirane poduzetnike molili da ne predaju prijave u zadnji tren do 2. rujna zaprimljene su dvije prijave (jedna 27. kolovoza i jedna 28. kolovoza).

A onda, 2. rujna kreće val od jedanaest prijava. Prva u 12:10, druga u 20:51, a zadnje tri od 23:55 do 23:59. Prvo što je ovdje bitno istaknuti jest obaveza centara koji zaprimaju prijave da ih pregledaju i prijaviteljima jave ako nešto nedostaje. To vrijedi za prijave koje su dostavljene pet dana prije isteka roka. Drugo, također je obaveza centara da pomognu prijaviteljima u popunjavanju i pripremi dokumentacije. Također do pet dana prije isteka roka za prijavu. I onda se događa da se prijave moraju administrativno odbiti jer nedostaje neki dokument, ili proračun nije dobro popunjen, ili BON2 obrazac nije ovjeren ili… samo zbog toga što je prijava rađena u zadnji čas. Upravljanje vremenom kod malih i srednjih poduzetnika, ali posebno kod malih poduzetnika, često ne funkcionira baš najbolje. Ako ste već odlučili odvojiti određeno vrijeme i popuniti dokumentaciju za prijavu projekta, napravite to na vrijeme kako bi vam netko stigao pregledati i kako biste ispravili potencijalne probleme, jer vrijeme koje ste utrošili na prijavu koja ne prolazi administrativnu provjeru – bačeno je vrijeme. Imao sam jednu prijavu koja nije prošla administrativnu provjeru jer je tvrtka prošlu godinu završila u gubitku. Da je poduzetnik koji je pisao prijavu potrošio pola sata na čitanje pravila uštedio bi si nekoliko sati na pisanje prijave i prikupljanje dokumentacije.

Upravljanje vremenom nije vještina koja se nasljeđuje, o upravljanju vremenom se uči

Upravljanje vremenom važno je i u privatnom životu, jer zbog ubrzanog ritma života dani su nam sve kraći i često možemo čuti da se netko žali „da mi je još koji sat danas“. Ako je važno u privatnom životu, još je važnije u poslovnom, posebno u poduzetništvu. Poduzetnik koji ne upravlja svojim vremenom napravit će puno više pogrešaka i puno teže voditi i razvijati svoju tvrtku od poduzetnika koji upravlja svojim vremenom. To je posebno važno kod pripreme i kod provedbe projekata. Dosad sam samo jedan projekt predavao doslovno u pet do dvanaest, tj. konkretnije u pet minuta do osam, jer je pošta radila do 20 sati. I s tim se projektom dogodilo upravo ono što se događa s projektima koji se pripremaju i šalju u zadnji tren – projekt je pao na administrativnoj provjeri, jer sam jednu brojku upisao u krivo polje. Prije toga, a ni poslije toga nikada nisam prijavljivao projekte u zadnji čas. Sufinanciranje nabave električnih vozila otvoreno je u 9:00:00, a sredstva po pozivu iskorištena su na temelju zahtjeva za sufinanciranje u 9:02:52 istog dana. Unatoč roku od manje od tri minute, uspio sam dobiti sredstva na tom natječaju, jer sam na vrijeme pripremio dokumentaciju i strategiju za slanje dokumentacije.

Ako planirate prijaviti i provoditi neki projekt, posebno projekte koji se sufinanciraju iz fondova EU-a ili nekih drugih fondova, planirajte ozbiljno se posvetiti tome, tj. odvojiti dovoljno vremena i za prijavu i za provedbu projekta. Čak ako u projektu angažirate i konzultante, vaše vrijeme utrošeno u prijavu i provedbu značit će jako puno.

Upravljanje vremenom nije vještina koja se nasljeđuje, o upravljanju vremenom uči se i zbog toga odvojite malo svog dragocjenog vremena da naučite upravljati vremenom. To će vam u budućnosti uštedjeti puno više vremena od onog koje ćete u početku odvojiti.

Bill Gates je u jednoj TV emisiji, u kojoj je gostovao s Warrenom Buffettom, rekao da je od Buffetta naučio koliko je važno imati dovoljno vremena. A Warren Buffett rekao je da ima dovoljno novaca za kupiti bilo što, i da postoji samo jedna stvar koju ne može kupiti, a to je vrijeme. I zato – oprezno s vremenom.