Piše: Boris Močinić dr. sc. prirodne medicine, savjetnik za mršavljenje     

Ako ste primijetili kako “novo normalno“ nepovoljno utiče na vašu liniji niste usamljeni. Najnovija britanska istraživanju pokazuju kako čak 48% odrasle populacije ima problema s neželjenim debljanjem u novonastalim okolnostima. Kod nas su uvjeti osjetno bolji pa se nadam kako stanje nije tako dramatično, iako ima nekoliko važnih uzroka za otežanu borbu sa suvišnim kilogramima.

Prvi problem je promjena dnevne rutine u kojoj smo više vremena prisiljeni provoditi doma a to uzrokuje povećanje broja međuobroka koji mogu osjetno povećavati dnevni energetski unos ako su glavni obroci ostali uobičajeni. Viša razina stresa i anksioznosti kojoj smo svi izloženi zbog utjecaja pandemije i potresa znatno povećavaju potrebu za traženjem utjehe u hrani. Dodatna otežavajuća okolnost je smanjivanje mogućnosti rekreacije što dovodi do smanjivanja energetske potrošnje i otežava borbu s povećanim stresom.

Ako ste se prepoznali u nečem od gore navedenog nemojte sebe kriviti nego počnite razmišljati o tome kako preokrenuti trend. Prvo bi si trebali postaviti realan vremenski okvir za rješavanje problema a on se kreće između pola i kilogram tjedno. Postoje rigorozni programi kojima se brže mršavi ali oni dugoročno nisu uspješni jer se istovremeno smanjuju masne nakupine i muskulatura pa dolazi do drastičnog smanjivanja energetskih potreba i nemogućnosti održavanja postignutog. Sličan problem se javlja i ako posve isključimo neku od osnovnih skupina namirnica jer onda ne možemo poboljšati nutritivno prehranu kako se energetski deficit ne bi negativno odrazio.

Drugi korak bi bio nutritivno poboljšavanje prehrane kako bi dio namirnica koje su nam koristile samo za ugodu zamijenili s nutritivno bogatijim koje su za naš organizam višestruko korisne. Kompenzaciju za smanjivanje ugode možemo naći u osjećaju da radimo višestruko korisniju stvar za svoj organizam. Uvijek kad mijenjamo navike, ne trebamo očekivati kako će se preko noći sve dramatično promjeniti, nego je bit u postupnom poboljšavanju koje nam osim smanjivanja težine treba donijeti i subjektivno bolji osjećaj u svakodnevnim obavezama.

Ako nam je vaga počela pokazivati manje onda smo na dobrom putu. Ako nema pomaka po vagi nakon 7 dana moramo smanjivati energetski unos. Puno lakše je smanjivati „tekuće“ kalorije pa za početak predlažemo unošenje isključivo energetski neutralne tekućine kao što je voda, nezaslađeni biljni čaj ili kava sa stevijom ili sladilom ako ne volite nezaslađenu. U obrocima povećajte udio povrća  ili smanjite veličinu tanjura iz kojeg objedujete.

Međuobroci mogu igrati veliki ulogu pa ako ih je više, smanjite učestalost. Nutritivno i energetski mogu se napraviti veliki pomaci zamjenom industrijskih proizvoda cjelovitim namirnicama. Voće, svježe ili orašasto, je nutritivno izuzetno vrijedno u odnosu na čips ili čokoladice.

Spavanje je neizostavni dio zdravijeg načina življenja pa osigurajte skoro svaki dan dovoljno vremena za odmaranje.  To će poboljšati vašu učinkovitost pa će kompenzirati eventualni nedostatak vremena.