Piše: Mr.sc. Davor Iljkić predsjednik i osnivač ICCrA Instituta

Što je Compliance, zapitat će se mnogi? Zapravo nema klasičnog prijevoda. Hrvatska je Vlada Odlukom od prije godinu dana, točnije 17. listopada 2019. uvela Compliance funkciju, koju smatram početkom borbe protiv korupcije. Rješenje je u Complianceu jer prvi put gospodarstvenici dobivaju priliku da kroje tržišne uvjete, pravila igre na tržištu na kojem djeluju  kroz legislativni okvir, daje im se alat, a tu je i compliance officer koji, ima ulogu i dužnost, svojim djelovanjem  vratiti uredno gospodarsko poslovanje, savjesnost u načinu gospodarenja. Samo tako je moguće pridobiti  investitore u Hrvatskoj.

I prije toga, točnije 2018. godine, formalno je u nas osnovana ICCrA Institut, iako smo još prije zagovarali i predlagali implementaciju Compliance officera u državnim tvrtkama. I ne samo to, predlagali smo da se s vremenom, u zakonodavnom smislu, rijepi po uzoru na njemačko zakonodavstvo, koje je najbliže hrvatskom.

Hrvatske Smjernice za Compliance su bitne, potreban je cjelovit, jasan  dokument koji postavlja temelje, u kojem nema kaznenih niti prekršajnih sankcija, ali je stup za jednako tumačenje, kao prvi korak ka zakonodavnom reguliranju Compliance funkcije u tvrtkama kroz nacionalno zakonodavstvo. S vremenom će biti potrebno to rješiti kroz legislativni okvir na način da Compliance programi i funkcije budu mandatorni tj. obvezni.  

CO (Compliance Officer)  treba biti  implementiran i u privatnim i u državnim tvrtkama s kojima posluju privatnici temeljem javnih nabava – tendera, shvaćen i prihvaćen kao njihov časnik za vezu s kojim uprava komunicira, vjeruje i temelji svoje strateške ili druge odluke koji doprinose razvoju tvrtke.

Kada je Vlada donijela Odluku o implementaciji  Compliance Officera u tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu ili tvrtkama u kojima ima udjele ili dionice, napravila je to bez dovoljno strateške pripreme. Jedan od razloga zbog kojeg zagovaramo partnerstvo s  Vladom je upravo činjenica da joj treba pomoći. Podržavamo svaku Vladu koja podržava Compliance politiku a samim time i ICCrA-u .Vlada je prvo, dakle, uvela funkciju Compliancea u državne tvrtke, bez dovoljno  znanja i vizije, prethodno u nedovoljnoj mjeri nedefinirajući ulogu i dužnosti Compliance Officera, s jasnim smjernicima tko bi to sve  trebao uvesti (osim državnih tvrtki, njihove veličine), po kojim kriterijima i kako raditi nezavisan monitoring i pratiti rezultate.

ICCrA Institut pomaže  Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u pronalasku najboljih rješenja u monitoringu rezultata Compliancea,  i  ovom prilikom pohvaljujem  suradnju  Ministarstva na čelu s pomoćnikom Leonom Žuljem.  Pozitivna strana da je ICCrA Institut, kao NGO, na čelu radne skupine za izradu hrvatskih smjernica za Compliance, jest upravo je bitno odsustvo političara, čime smo izbjegli nepotrebno  političko prepucavanje kojim bi se zasigurno stvorio zakonodavni  prostor za političko uhljebljivanje u državnim tvrtkama, a to se upravo nastoji izbjeći. U Radnoj skupini za izradu hrvatskih smjernica za Compliance nalaze se compliance officeri  iz privatnog i državnog sektora – od uglednih stručnjaka,  privatnih i svjetskih korporacija i samih poduzetnika, što se nikada nije dogodilo. Zato je iznimno bitno da upravo sami poduzetnici  prihvate Compliance jer će onda oni sami nametnuti čistu tržišnu utakmicu i svoja pravila koja se upravo pišu kroz Smjernice. Ako je tomu tako, ne vidim razloga da ih Vlada ne prihvati.

A upravo je Vlada bila pokrovitelj inicijative sa tri ministarstva na konferenciji održanoj 22. listopada 2020 „Working Group on Compliance Guidelines“, sa brojnim dionicima.

Svjesni smo manjka odgovornosti, činjenici da nema pravne sigurnosti, sudski postupci predugo traju s negativnim ishodima,  nitko se ne obeštećuje, nema uspješno oduzete nezakonito stečene imovine…. Zato je Compliance Officer bitan da promptno reagira i da se takve stvari ne dogode, jer je onda prekasno. Kad se dogode zlouporabe, dolazi do stečaja tvrtke, gdje svi gubimo a najviše radnici i poduzetnici.