Ljetna pauza – te dvije slatke riječi koje evociraju slike opuštanja na plaži, čitanja omiljenih knjiga ili jednostavno uživanja u dragocjenom vremenu s obitelji i prijateljima. Ali zbog čega nam odmor toliko znači?

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Organizational Behavior, odmor je ključan za naše mentalno i fizičko zdravlje. Omogućuje nam da smanjimo razinu stresa, poboljšamo kvalitetu sna, povećamo kreativnost i regeneriramo se za predstojeće (osobne i poslovne) izazove. Odmor nije samo luksuz – to je nužnost za naše optimalno funkcioniranje.

Izazovi povratka na posao

Dok ćemo sunčane dane ljeta i sate provedene u opuštanju možda pamtiti s nježnom nostalgijom, povratak na posao često donosi sasvim druge izazove. S prijelazom iz ležernog tempa odmora u dinamiku radnog okruženja, mnogi se suočavaju s nekoliko prepreka.

 1. Gomilanje posla: Nakon nekoliko tjedana odsutnosti, mnogi djelatnici vraćaju se svojim uredskim stolovima na kojima će pronaći nagomilane e-mailove, zadatke koji ih čekaju i neodgovorene zahtjeve. Ove nakupine nepreglednog posla mogu stvoriti osjećaj preplavljenosti i stresa.
 • Promjene u dinamici tima: U vašoj odsutnosti, moguće je da su se dogodile promjene unutar vašeg tima ili odjela – možda su stigli novi članovi tima, neki su možda otišli ili su se dogodili pomaci u radnim ulogama i odgovornostima. Ponovno uspostavljanje svoje vlastite uloge i prilagodba novim dinamikama na radnom mjestu ponekad može potrajati neko vrijeme.
 • Osjećaj isključenosti: Budući da niste bili prisutni, možda ste propustili neke ključne informacije ili odluke koje su donesene tijekom vašeg odsustva. Osjećaj da smo “van kolosijeka” može biti frustrirajući.
 • Emocionalna tranzicija: Osim praktičnih izazova, postoji i emocionalna komponenta povratka na posao. Nakon dana provedenih bez alarma na mobitelu i pritiska posla, ponovno usklađivanje s ranim jutarnjim sastancima i strogim rokovima može biti šok za naše tijelo.
 • Fizička prilagodba: Za one koji su odmor proveli aktivno ili na drugačijem vremenskom režimu, može postojati i fizička prilagodba. Povratak na uobičajeni raspored spavanja, prehrane i svakodnevnih rutina za te pojedince može biti izazovan.

S obzirom na ove izazove, jasno je da povratak na posao nije samo pitanje ponovnog pokretanja računala i prebacivanja na radni način razmišljanja. To je složeni proces koji zahtijeva strateško razmišljanje, planiranje i emocionalnu inteligenciju.

Savjeti i tehnike za „glatki“ povratak na posao

Povratak na posao nakon zasluženog odmora ne mora nužno biti izazovan. Ključ je u pripremi i strateškom pristupu svojim obvezama. Evo nekoliko konkretnih savjeta i tehnika koje vam mogu pomoći:

 • Postavljanje prioriteta: Prije nego što duboko zaronite u sve svoje zadatke, provjerite sve što vas čeka i odredite prioritete. Možda nećete odmah moći obaviti sve, pa se stoga usredotočite na najhitnije ili najvažnije zadatke. Ako se vratite i otkrijete stotine nepročitanih e-mailova, koristite filtere da biste prvo vidjeli one od vaših nadređenih ili ključnih klijenata.
 • Planiranje postupnog povratka: Ako je moguće, umjesto da se odmah vratite na posao u punim radnom vremenu, razmislite o radu pola dana prvog dana ili o fleksibilnom rasporedu u prvom tjednu. Ako radite od kuće, možda biste mogli početi s radom u popodnevnim satima prvog dana povratka, kako biste imali jutro za prioritiziranje i organizaciju posla.
 • Delegiranje zadataka: Ako imate tim ili kolege s kojima surađujete, razmislite o delegiranju nekih zadataka dok ne „polovite“ sve zaostatke. Možda možete zamoliti kolegu da umjesto vas ode na sastanak dok vi pregledavate izvješća ili važnu dokumentaciju koja je prispjela dok ste bili odsutni.
 • Tehnike smanjenja stresa: Koristite tehnike kao što su meditacija, vježbe disanja ili čak kratke šetnje kako biste se osjećali smirenije i fokusiranije. Ako osjetite da vas preplavljuje stres ili anksioznost, izdvojite pet minuta za duboko disanje ili kratku meditaciju pomoću neke od popularnih aplikacija kao što su “Headspace” ili “Calm”.
 • Komunikacija: Obavijestite svoj tim o svojem povratku, postavite međusobna očekivanja i zatražite ažuriranja o svim ključnim aspektima koji su se dogodili dok ste bili odsutni. Možete organizirati kratki sastanak sa svojim timom ili nadređenim kako biste se ažurirali i definirali planove za sljedeći tjedan.
 • Održavanje rutine: Pokušajte se držati rutine koju ste usvojili tijekom odmora, bilo da je to jutarnja šetnja, čitanje ili vježbanje. To može pomoći u održavanju ravnoteže i smanjenju stresa. Ako ste tijekom odmora svakodnevno trčali, nastavite s tom praksom, čak i ako je to samo 10 minuta dnevno.

Povratak na posao nakon ljetne pauze često može biti izazov, ali uz pravu pripremu i pristup, možemo transformirati taj izazov u priliku za novi početak. Odmor nam pruža dragocjenu priliku da se oporavimo, fizički i mentalno, i da ponovno procijenimo svoje ciljeve i prioritete. Dok se suočavamo s izazovima povratka, važno je prisjetiti se svih prednosti koje odmor donosi našem zdravlju i dobrobiti te koristiti strategije kako bismo osigurali glatku tranziciju. S pravim alatima, strategijama i mindsetom, povratak na posao može biti ne samo bezbolan, već i obogaćujuć – prilika da unesemo novu energiju i svježe perspektive u naš svakodnevni rad.

Autor: Sandro Kraljević

Objavljeno 18. rujna 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.