Nova 2020. bit će godina velikih otkrića i to jednako za poslodavce i za radnike! U ovom 1. dijelu ću se usmjeriti na poruke za poslodavce, a u drugom na poruke za radnike. Kako milenijalci postaju sve mnogobrojniji u ukupnoj populaciji, postaju sve mnogobrojniji i u poduzećima, kojima će to predstavljati sve veći izazov.

Naime, ako im daju da rade nešto važno, ambiciozni milenijalci spremni su djelomično ili potpuno zanemariti osobne želje, potrebe i sklonosti, kako bi to i ostvarili. S druge strane, poduzeća koja nisu u stanju otkriti ili razumjeti što je zaista važno u njihovom postojanju i poslovanju, neće moći sve većem broju svojih zaposlenika objasniti zašto bi trebali uložiti svoj trud i znanje upravo radeći za njih.

Uz to, ako ljudi osjećaju pripadnost poduzeću, stvaraju snažnu pozitivnu energiju, koja je izvrstan katalizator kreativnih i inovativnih aktivnosti. Za takve aktivnosti konzultante poduzeća obično plaćaju suhim zlatom, ako uopće uspiju pronaći one koji im mogu na pravi način pomoći. Takav osjećaj pripadnosti nije lako stvoriti, ali ga je nužno sustavno graditi, kako bi jednog dana istinski zaživio. Naime, radnici i klijenti osjećaju kada im ga pokušavate prodati bez da uistinu stojite iza njega (da bi snizili troškove i povisili zaradu), ma koliko ga lijepo upakirali u celofan, mašne i šarene ukrase.

Bez obzira na važnost razvoja osjećaja pripadnosti, mnoga poduzeća još uvijek stavljaju glavni fokus na stvaranje izvrsnih korisničkih iskustava, koji je bio dominantan do prije samo desetak godina. Kupac je uvijek bio u pravu i imao je prioritet. U posljednjih se nekoliko godina dogodila promjena, jer su poduzeća počela shvaćati veliku povezanost između angažiranosti zaposlenika i uspjeha kod kupaca. Kao rezultat tih opažanja, sve je više poduzeća počelo svoje aktivnosti usmjeravati i na svoje radnike, kako bi stvorilo poticajno zaposleničko iskustvo, kao preduvjet stvaranju željenog korisničkog iskustva.

Pritom je važno da poduzeće aktivno radi na stvaranju i održavanju smislenih veza među radnicima, temeljenima na jasnim vrijednostima i kodeksu ponašanja. Vanjske manifestacije zajedništva, poput radnih mjesta u jednom velikom prostoru, velike prostorije za odmor, zajedničkog objeda ili vježbanja, samo su sloj celofana, mašni i šarenih ukrasa koji mogu držati vodu kratko vrijeme. Zato poduzeća širom svijeta sve više ulažu u istinsko zdravlje svoje organizacije, a fokusiranje na radnike izravno utječe i na ostvarenje misije poduzeća, jer na zdrav način povećava profit i zadovoljstvo kupaca.

I upravo je to razlog zbog kojeg će sljedeća godina biti godina velikog razotkrivanja onih poduzeća koja stoje iza svojih vrijednosti, kojima su važni i radnici i kupci te koja istinski žive a ne samo pričaju o svojoj viziji i misiji. Ona koja propuste promijeniti svoj pristup i odnos prema radnicima, brzo će primijetiti kako ih oni izbjegavaju, zaobilaze i napuštaju.

Dani u kojima su poduzeća mogla ponuditi plaću i mirovinu svojim radnicima, a da im to bude dovoljno za ostanak u poduzeću, približili su se svom kraju. Zbog toga je za poduzeće važno da sluša što mu radnici govore i koristi povratne informacije kako bi proizvelo stvarne, dojmljive promjene. Milenijalci žude za kulturom, vrijednostima i značenjem, pa ako ih ne nađu kod vas, potražit će ih kod nekog drugog. Čim primijetite da se neki radnik isključio iz zajedničkih aktivnosti ili rasprave, možete biti sigurni da je počeo razmišljati o traženju novog poslodavca.

Mnoga poduzeća zato pribjegavaju korištenju raznih alata kako bi osjetila kako dišu njihovi radnici. U zadnje je vrijeme naročito izraženo, a rekao bih i moderno, korištenje softvera pomoću kojeg radnici obznanjuju kako se osjećaju, što ili tko im se sviđa a što ili tko im smeta. Angažiranost zaposlenika više nije na razini „lijepo ju je imati“. Mjerenje i izvještavanje o angažiranosti zaposlenika postaje dio poslovne strategije i nužan pokazatelj zdravlja poduzeća, na isti način kao i izvještaji o financijskim rezultatima. I to nije neka daleka budućnost. U Ujedinjenom Kraljevstvu, s predloženim izmjenama i dopunama, Kodeks korporativnog upravljanja propisuje da poduzeća od 2020. godine moraju izvještavati o angažiranosti zaposlenika! Uz pomoć takvih podataka svi dionici, a posebno rukovodstvo poduzeća, lakše će dolaziti do podataka o očekivanjima radnika, koji će im znatno olakšati upravljanje poduzećem.

Zato vam želim da u novoj 2020. godini budete jedno od poduzeća koje će i radnici i klijenti otkriti kao najbolju opciju za sebe!

Sretna vam nova 2020!