Zagreb, 2. veljače 2023. (GIA) – Graševina Croatica po proizvodnji je najveća regija u Hrvatskoj. Po kvaliteti proizvodimo između 87-95 % kvalitetnih i vrhunskih vina. Sada je pred nama velik zadatak promocije te kvalitete na našem hrvatskom tržištu i u inozemstvu. Mi smo zamislili da se naša vinarska regija vrati na svoje početke, da to bude regija plemenitaških, povijesnih vinarija, istaknuo je Josip Pavić, predsjednik udruge Graševina Croatica na predstavljanju vina berbe 2022. godine u Hotelu Esplanade.

Festival je okupio 30 vinara, među kojima su bila i najpoznatija imena hrvatske vinske scene, kako bi stručna javnost i vinski entuzijasti mogli kušati vina koja još nisu ponuđena tržištu i procijeniti njihov potencijal.

“Graševina je gospodarski najznačajnija sorta koju uzgajamo na 25 % ukupnih površina. Od berbe 2022. na tržište je stavljeno oko 66 tisuća hL mladih vina, a pola od toga čine mlada vina graševine. Od 14. do 17. lipnja na području Slavonije održat će se manifestacija GROW s ciljem međunarodne popularizacije graševine, koja se svake godine seli iz države u državu gdje se odvija proizvodnja graševina, a ove godine je Hrvatska domaćin. Želimo konferenciju dovesti u sve slavonske županije odnosno u Kutjevo, Ilok, Orhovicu i Osijek”, izjavio je prof. dr. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Nakon predstavljenog izvještaja, održani su paneli na temu Tržište vina u Hrvatskoj u 2023. godini, Graševina Croatica Nova generacija i Vinska događanja Slavonije i hrvatskog Podunavlja u 2023. godini. Posebna atrakcija bila je En Primeur Flight Selections, predstavljanje odabranih mladih vina graševina od strane eminentnih vinskih stručnjaka. U Smaragdnoj dvorani Esplanade Zagreb kušala su se vina Graševine Croatice i održan poslovni susret s vinarima udruge, distributerima, vlasnicima restorana i brojnim vinoljupcima.

Autor: Tomislav Radić Foto: Marko Čolić, na fotografiji Vlado Krauthaker, Vinarija Krauthaker Kutjevo.

Objavljeno 2. veljače 2023.