Karlovac, 12. rujna 2022. (GIA) – Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja i položenog majstorskog ispita, 17-godišnji Mihael Puškarić ovog rujna započinje novo životno poglavlje. Naime, mladi mesar potpisao je ugovor o radu i zaposlio se u PPK karlovačkoj mesnoj industriji. Bivši učenik Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac protekle je tri godine pohađao stručnu praksu kod svog sadašnjeg poslodavca i od njega primao mjesečnu stipendiju, a sad će kao kvalificirani mesar svoje vještine nastaviti unaprjeđivati u proizvodnim pogonima te karlovačke tvrtke, inače jedne od najuspješnijih domaćih mesoprerađivačkih industrija. Za to će primati i konkurentnu plaću, baš kao i trojica njegovih školskih kolega – Dorijan Klicić, Matej Juka i Mihael Sentigar. Odabirom strukovne škole Mihael je slijedio put svog djeda koji je i sam bio mesar, a nakon tri godine školovanja i zapošljavanja, kaže kako je tom odlukom i više nego zadovoljan.

Zadnje tri godine proveo sam na stručnoj praksi u PPK tako da mi prelazak u status zaposlenika i nije velika promjena. Na praksi sam puno naučio pa već od prvog dana posve samostalno radim svoj posao. Kao i u vjerojatno svakom poslu, na početku je bilo teže dok se nisam navikao na rad, ali zahvaljujući mentorima koji su nas učili i pomagali nam, brzo sam se uklopio. Kolege s kojima radim već su mi postali prijatelji, ipak se već godinama svakodnevno družimo u školi i na praksi, a sad i na poslu. Jako je dobar osjećaj već sa 17 godina zarađivati svoju plaću, većina mojih vršnjaka ipak se time ne može pohvaliti. Upravo to smatram najvećom prednošću strukovnih škola – posao nisam čekao ni dana, plaća je dobra i omogućit će mi brzo osamostaljenje, a i mama je zadovoljna jer će pomoć kućnom budžetu i njoj olakšati život, ispričao nam je Mihael.

Stipendistima podijeljeni udžbenici

Osim novih zaposlenika, ovih dana u PPK stigla je i nova generacija budućih mesara, učenika koji su krenuli u prvi razred srednje škole za mesare i s tvrtkom sklopili ugovore o stipendiranju. Njima su dodijeljeni besplatni školski udžbenici kao dio programa stipendiranja učenika koji se školuju za mesare. Iduće tri godine petorica će budućih mesara, osim teorijskog dijela nastave, usvajati praktična znanja u proizvodnim pogonima PPK karlovačke mesne industrije. Primat će 1.000 kuna stipendije mjesečno, a uz novčanu potporu i besplatne udžbenike, ostvaruju pravo na brojne druge pogodnosti kao što su plaćen rad na praksi i troškovi prijevoza, besplatan topli obrok, kao i siguran posao nakon završetka školovanja sa stimulativnim primanjima.

Cilj našeg programa stipendiranja je potaknuti mlade da se odluče na strukovno zanimanje mesar koje je deficitarno ne samo u našoj tvrtki i Karlovačkoj županiji, nego i cijeloj Hrvatskoj i na tržištu Europske unije. Učenici koji odaberu ovo zanimanje kod nas imaju priliku obavljati stručnu praksu u suvremeno uređenim proizvodnim pogonima te steći potrebna znanja i vještine koje ih čine kvalitetnim i vrijednim kadrom, kakav nam je uvijek dobrodošao. Novoupisani učenici s kojima smo sklopili ugovore o stipendiranju, kao i prijelaz naših stipendista u status zaposlenika izuzetno me vesele jer potvrđuju da smo ulaganjem u budući kadar odabrali ispravan smjer ne samo za nas kao poduzeće, već i za širu zajednicu u kojoj djelujemo, budući da našim stipendistima i budućim zaposlenicima pružamo mogućnost sigurne egzistencije, bez potrebe da napuštaju Hrvatsku u potrazi za dobro plaćenim poslom“, rekao je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Kampanja daje rezultate

Ravnateljica Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac Snježana Erdeljac istaknula je da usprkos dobrim uvjetima školovanja, kvalitetnoj praksi i mogućnosti brzog zapošljavanja broj učenika koji upisuju strukovno zanimanje mesar nije zadovoljavajući. Kako bi se to promjenilo, program stipendiranja koji provodi PPK od velikog je značaja.

„Veliku podršku u realizaciji programa, organizaciji prakse i promidžbi upisa pruža nam PPK karlovačka mesna industrija. Sigurna sam da bi bez pomoći takve izvrsne, jake i korisne kampanje, broj upisanih učenika bio puno manji. Zahvalni smo PPK na prepoznavanju problema i nastojanju da zajedno utječemo na roditelje i učenike, približimo im zanimanje mesar i tako u budućnosti osiguramo kvalitetnu radnu snagu u mesnoj industriji i mogućnost daljnjeg širenja ove djelatnosti  na našem području“, izjavila je Erdeljac.

Program stipendiranja učenika u PPK karlovačkoj mesnoj industriji provodi se od 2018. godine, a do sad je njime obuhvaćeno ukupno 19 učenika. Budući da u nadolazećim godinama planiraju jačati poziciju na domaćem i inozemnom tržištu, program stipendiranja budućih mesara ostaje jedan od prioriteta PPK i cijele Grupe Pivac.

Izvor: Val grupa/PPK

Objavljeno 12. rujna 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.