Varaždin, 30. lipnja 2022. (GIA) – Vodeća domaća prehrambena kompanija Vindija, od 1. kolovoza povećat će otkupnu cijenu mlijeka svojim farmerima. Vindijini će kooperanti tako dobivati dodatnih 0,15 kuna više po litri predanog mlijeka, a povećanje se odnosi na otkupnu cijenu kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka. U posljednjih osam mjeseci, ovo je ukupno sedmo korigiranje cijena od strane Vindije kao otkupljivača, čime je ukupno povećanje otkupne cijene povećano za 80 lipa po litri mlijeka.   

U svjetlu povećanja cijena energenata, žitarica i uljarica, Vindija ovom poslovnom odlukom nastavlja podupirati domaću poljoprivrednu proizvodnju kao i cjelokupno gospodarstvo zemlje. Nakon povećanja otkupne cijene mlijeka u travnju i zatim u svibnju, zbrojivši novo povećanje cijene Vindija će na godišnjoj razini izdvojiti dodatnih 109 milijuna kuna.

„Previranja na tržištu nastavljaju pred hrvatske farmere postavljati složene izazove, a mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojima kontinuirano surađujemo dodatno su pogođena povećanjima cijena energenata i žitarica. Unatoč tome što se poskupljenja odražavaju i na cijelu našu prerađivačku industriju, svojim kooperantima želimo olakšati ovo turbulentno razdoblje i svakodnevno zajedno pokušavamo pronaći modele i rješenja kojima ćemo dodatno optimizirati domaću proizvodnju mlijeka. Tako i ovo novo povećanje otkupne cijene mlijeka vidimo kao potrebnu podršku za nastavak domaće proizvodnje, koja je u trenutnoj globalnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, ključ sigurnosti i stabilnosti gospodarstva naše zemlje. Proizvodnja mlijeka je u Hrvatskoj u višegodišnjoj stagnaciji, a najnovije okolnosti dodatno opterećuju cjelokupni lanac kako primarne proizvodnje, tako i prerade mlijeka. Svjesni smo da dodatno povećanje i 109 milijuna kuna na godišnjoj razini koje ćemo izdvojiti za kooperante, ne može u potpunosti pokriti enormni rast troškova primarnih proizvođača. S obzirom na to da su i naše unutarnje rezerve nas kao kompanije iscrpljene, a sveukupna nedostatna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pokriva manje od polovice potreba, bez uključivanja države bit će teško trajno osnažiti domaću poljoprivrednu proizvodnju“, rekao je predsjednik Uprave Vindije, Nenad Klepač.

Vindija je jedina mljekara u Republici Hrvatskoj koja organizirano otkupljuje kravlje, kozje i ovčje mlijeko pa će novim povećanjem biti uključeni proizvođači svih vrsta mlijeka. Dosadašnjoj brojci od preko 1000 gospodarstva od kojih Vindija otkupljuje mlijeko, prošlog se mjeseca pridružilo i 109 farmera Ličko-senjske županije s kojima je Vindija postigla dogovor o otkupu. Kroz očuvanje stočnog fonda i poslovanja farmera u tom ruralnome području, Vindija je dala dodatan doprinos stabilizaciji domaće mljekarske proizvodnje, koja je u trenutnoj situaciji tržišne nestabilnosti, jedan od važnih nositelja razvoja hrvatske poljoprivrede i gospodarstva.

Izvor: Millenium promocija/Vindija

Objavljeno 30. lipnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.