Križevci, 9. veljače 2022. (GIA) – U Križevcima je, u Razvojnom centru i tehnološkom parku, otvoren novi proizvodni pogon tvornice čokoladnih proizvoda Hedona, jednog od prvih društvenih poduzeća u Hrvatskoj.

Hedona je novi pogon, koji se prostire na 600 četvornih metara, otvorila na deveti rođendan. Tvrtka sada zapošljava 27 osoba, od toga 17 osoba s invaliditetom. Osnivač tvornice je Udruga osoba s invaliditetom Križevci čiji je predsjednik Petar Gatarić na otvorenju kazao kako je Hedona, osim što je prepoznata diljem Hrvatske uspjela poboljšati položaj osoba s invaliditetom koji su posebno marginalizirani na tržištu rada, objavio je portal tockanai.hr.

Kuma ceremonije bila je ambasadorica Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj Emilija Georgieva koja je prerezala čokoladnu vrpcu.

Novi pogon u potpunosti je prilagođen osobama s invaliditetom i uređen je po najnovijim standardima. Na natječaj za dodjelu sredstava za razvoj novih tehnologija Hedoni je dodijeljeno 3,25 milijuna kuna, a nakon nabave novih strojeva proizvodni kapacitet tvrtke će se utrostručiti.

“Prostor planiramo upotpuniti i hladnim tunelom odnosno inovacijom koja će ubrzati proizvodnju, a neće utjecati na kvalitetu”, rekla je direktorica Hedone  Alemka Lončar.

U planu je i proširenje proizvodnog asortimana, pa bi iz Hedone na tržište uskoro trebale početi izlaziti i dražeje, a podsjetili su i na njihovu funkcionalnu čokoladu s dodatkom antioksidansa čime su “spojili ukusno sa zdravim”, istaknula je Lončar.

Osnovna djelatnost društvenog poduzeća i intergrativne radionice Hedona je proizvodnja čokolade i čokoladnih pralina. Posebni su po tome što čokoladu rade ručno. Proizvode tri osnovna tipa čokolada (mliječnu, tamnu sa 71% kakaa i bijelu) s raznim punjenjima, a po narudžbi rade personalizirana punjenja, primjerice s koprivom, tartufima, vinom….

Društveno poduzeće Hedona d.o.o. osnovano je 2013. u sklopu projekta Chocolateria Chris – križevačka čokolaterija. Tada su četvero od šest zaposlenih bile osobe s invaliditetom, a pogon je bio veličine 70 četvornih metara. Hedona poslovanje temelji na B2C i B2B poslovnom modelu.

Izvor: tockanai.hr Foto: Hedona web

Objavljeno 9. veljače 2022.