Zagreb, 10. studenoga 2020. – Na godišnjoj konferenciji o društveno odgovornom poslovanju trinaesti su put dodijeljene nagrade Indeksa DOP-a. Nagrade se dodjeljuju poduzećima za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju, u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) i glavnog partnera HGK. Poduzeća su nagrađena u devet kategorija, a ove ih se godine natjecalo više od stotinu.

Konferencija o društveno odgovornom poslovanju godišnji je događaj u organizaciji HR PSOR-a koji okuplja stručnjake za društveno odgovorno poslovanje i održivost, korporativne menadžere i organizacijske vođe kako bi razgovarali o najnovijim trendovima u područjima DOP-a i održivosti. 12. konferencija o DOP-u održana je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Konferencija je održana poštujući sve epidemiološke mjere, te su u dvorani bili prisutni samo aktivni sudionici, dok su svi zainteresirani konferenciju mogli pratiti uživo putem mrežnog prijenosa. Konferencija je otvorena okruglim stolom na temu Europski zeleni plan: Spremnost Hrvatske na ostvarenje ciljeva, na kojem su sudjelovali predstavnici izvršne vlasti i gospodarstva, a publici su se obratili i neki od uvaženih stručnjaka za održivi razvoj i odgovorno poslovanje kao što su Signe Ratso, zamjenica glavnog direktora, Glavna uprava za istraživanje i inovacije, Europska komisija; Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Igor Čižmek, pomoćnik ministra gospodarstva i održivog razvoja; Alenka Košiša Čičin-Šain, zamjenica direktora FZOEU; Julije Domac, savjetnik predsjednika RH; i mnogi drugi.

Konferencije o DOP-u su i mjesto su na kojima se kompanijama dodjeljuju nagrade Indeksa DOP-a za primjenu održivog poslovanja. Indeks DOP-a je metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj koja se temelji na sustavu rangiranja koji omogućuje objektivnu procjenu društveno odgovornih praksi poduzeća i usporedbu s praksama drugih. Indeks DOP-a razvijen je u partnerstvu HR PSOR-a i HGK.

Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama:

  • U kategoriji Velikih poduzeća

Dobitnik nagrade je: Valamar Riviera d.d.

  • U kategoriji Srednjih poduzeća

Dobitnik nagrade je: Regeneracija d.o.o.

  • U kategoriji Malih poduzeća

Dobitnik nagrade je: Hendal d.o.o.

  • U kategoriji Javnih poduzeća

Dobitnik nagrade je: Hrvatska lutrija d.o.o.

Dobitnici nagrada u pojedinim područjima su:

  • Za područje: Društveno odgovorne politike zaštite prava djece

Dobitnik nagrade je: PBZ d.d.

Nagrada za navedeno područje po prvi puta se dodjeljivala ove godine, kriteriji dodjele razvijeni su u suradnji s UNICEF-om Hrvatska, a nagradu je predstavila predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo, kazavši: “Poslovanje svakodnevno utječe na život djece iz mnoštva aspekata, ali njihova prava u poslovanju često ne uzimamo dovoljno ozbiljno. Zato želimo dodatno osvijestiti poslovni sektor i promovirati dobre i odgovorne prakse prema djeci, jer upravo su djeca naš najvažniji posao”.

  • Za područje: Društveno odgovorne politike i prakse u radnoj okolini

Dobitnik nagrade je: Heineken Hrvatska d.o.o.

  • Za područje: Društveno odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem

Dobitnik nagrade je: Muraplast d.o.o.

  • Za područje: Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom

Dobitnik nagrade je: DVOKUT-ECRO d.o.o.

  • Za područje: Društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava

Dobitnik nagrade je: AD Plastik d.d.

  • Za najveći napredak u društveno odgovornom poslovanju

Dobitnik nagrade je: Tabacco d.o.o.

„Zbog velike pažnje koju ove godine opravdano dobiva pandemija Covid-19, postoji opasnost da izgubimo iz vida veću i trajniju krizu koja nam prijeti, a to je kriza neodrživosti koja se prvenstveno, ali ne isključivo, očituje u klimatskim promjenama. Potrebno je zadržati dijalog i stvarati platforme koje će raditi na novim rješenjima, stvarati poticajno okruženje za razvoj eko-inovacija i pokrenuti transformaciju prema kružnom gospodarstvu i posljedično prema održivosti. Konferencija o DOP-u i ove godine je okupila ključne dionike i nastavila međusektorski dijalog o mjerama za ostvarenje Europskog zelenog plana i globalnih Ciljeva održivog razvoja. Osim toga, željeli smo kao i svake godine proslaviti najodgovornija hrvatska poduzeća, dobitnike Indeksa DOP-a i dati im zasluženu vidljivost, posebno jer su ovo vremena kad nam trebaju dobre vijesti“, izjavila je Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a.