Zagreb, 25. travnja 2023. (GIA) – Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku predstavio je danas u Zagrebuspektrometar masa, instrument za kvalitativno i kvantitativno određivanje biomolekula. Riječ je o spektrometru masa visoke rezolucije, koji uz originalna kemijska i softverska rješenja, može nepogrešivo odrediti amino kiselinske sekvence proteina i peptida (važno u istraživanju vrsta, porijekla hrane, tumora, porijekla tumora i sl.) i nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence mješovitih vrsta, tzv. metaproteom.

Predstavljanje instrumenta vrijednog 331.641,11 eura održano je u sklopu projekta „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“. Projekt provodi Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku u suradnji s tvrtkom Conscius d.o.o.

Novinarima je održana kratka prezentacija brzog određivanja porijekla supstancija (prah, krutina) na instrumentu spektrometar masa tehnikom ASAP, trenutno jedinstvenom u RH.

„Navedeni instrument omogućit će snimanje kako velikih molekula (peptida) tako i onih malih (amino kiselina). Osim navedenih svojstava instrument sve svoje podatke izvozi u originalni softver koji će u konačnici omogućiti iznimno precizne analize koje imaju svoju primjernu u medicini, farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici te prehrambenoj industriji“, istaknuo je dr. sc. Mario Cindrić, izvanredni profesor i voditelj projekta Qua/Qua protein.

Cilj projekta „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“ je ponuditi identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi što bi moglo znatno skratiti veliki broj kontrolnih i dijagnostičkih pretraga vezanih uz analize proteina te tako doprinijeti unaprjeđenju industrije i zdravstva.

Projekt će rezultirati s patentnom prijavom inovativnog reagensa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,1 milijun eura, pri čemu je oko 900.000 eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 

Izvor i foto: Bolder/Ruđer Bošković

Objavljeno 25. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.