Zagreb, 7. listopada 2021. (GIA) – Vođena vlastitom spoznajom da, nakon oboljenja od raka dojke i mastektomije, nije mogla pronaći odgovarajuće intimno rublje, Simona Augustić pokrenula je startup Arya Intimates, intimnu kolekciju donjeg rublja dizajniranu za njegu ženskog tijela i osjećaj samopouzdanja nakon karcinoma dojke.

– U Hrvatskoj su žene jako nezadovoljne trenutnom ponudom postoperativnog donjeg rublja, pidžame ne postoje, modeli kupaćih kostima su zastarjeli. Ponuda se svodi na svega nekoliko modela. Bila sam šokirana tako slabom ponudom. Jedan od mojih najvećih izazova bio je pronaći udobnu i lijepu kućnu odjeću, pidžame i donje rublje koje bih nosila u periodu oporavka, ali i kasnije. U razgovoru s drugim ženama u sličnoj situaciji, otkrila sam da nisam sama. Tada je i rođena ideja o proizvodnji donjeg rublja, pidžama i kupaćih kostima koje će ženama nakon operacije pružati ljepotu, udobnost, sigurnost, jednakost”, tumači Simona, a prenosi naš partnerski portal tockanai.hr.

Znate li da u Hrvatskoj nema za kupiti pidžama koja bi ženi davala simetriju i jednakost? Znate li koliko su zastarjeli modeli kupaćih kostima? Znate li da žene na doznaku dobivaju dva grudnjaka godišnje? Ta dva modela grudnjaka se već godinama nisu promijenila. Znate li koliko su neudobni? Sve to postoji u inozemnim web trgovinama, ali one često ne dostavljaju u Hrvatsku jer je riječ uglavnom o američkim internetskim trgovinama. Stvari se moraju početi mijenjati. Najteže je ženama koje imaju velike grudi, one su posebno zakinute ponudom donjeg rublja i često uopće nemaju mogućnost naći odgovarajuće donje rublje, reći će glasno.

Činjenica je da većina žena nakon mastektomije, osjeća gubitak ženstvenosti i samopouzdanja, a nedostatak rublja koje bi odgovaralo njihovim potrebama dodatno pojačava tu sliku. Treba podsjetiti da je listopad međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke, a da su prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2020. godini u Hrvatskoj 722 žene preminule od raka dojke, dok je oko 2850 žena oboljelo od te bolesti.

Iza Arya Intimates osim Simone stoje krojački obrti i dizajneri s kojima surađuje. Cijela kolekcija je dizajnirana i proizvedena u Hrvatskoj. Rublje i kupaće kostime dizajnira Dunja Tomić, a šivaju ih krojački obrti u Zagrebu i Čakovcu.

Simona radi grafički dizajn, promo materijale, vodi društvene mreže, oglašavanje, pakira proizvode… Doslovno sve što je potrebno. Prilikom pokretanja poslovanja prijavila se za potpore za samozapošljavanje, ostatak je financirala svojom ušteđevinom. U planu je, dodaje, prijava za EU fondove i bespovratne potpore koje se mogu dobiti kroz te kanale.

Uskoro internetska prodaja

– U Hrvatskoj, pa i regiji smo prvi i jedini koji proizvode ovakve proizvode, kaže Simona.

– Naša promišljeno dizajnirana kolekcija omogućuje ženama čija su tijela doživjela promjene da pronađu donje rublje koje odgovara njihovim trenutnim potrebama, omogućavajući im da se osjećaju prvo kao žene, a zatim kao pacijentice. Dizajnirali smo pidžame s džepićima za lagani, spužvasti umetak, jer ne vidimo razlog zašto se žena ne bi i doma u vlastitom krevetu osjećala potpuno. Za dane kada im se zaista ne nosi grudnjak, tu je super udobna potkošulja s integriranim grudnjakom (topićem), idealna za dane oporavka od mastektomije, ali i kasnije. Bilo da je žena prošla jednostranu ili obostranu mastektomiju ili mastektomiju s rekonstrukcijom, kolekcija intimnog rublja i pidžama pružit će im osjećaj sigurnosti, jednakosti, simetrije, osjećaj samopouzdanja i sigurnosti u sebe, pojašnjava Augustić.

A sve je krenulo početkom godine, što znači da je za nešto malo više od pola godine prošlo od ideje do izlaska kolekcije. Ovih bi dana, otkriva, prvi proizvodi trebali biti dostupni i u web trgovini, www.aryaintimates.com.

Iskustvo s brendom Frou Frou

Simona Augustić iza sebe ima iskustvo vrlo uspješnog brenda kupaćih kostima Frou Frou. Smatra da joj je to puno pomoglo jer je izbjegla početničke greške.

– Znala sam da trebam dobru dizajnericu, jer kvaliteta ovih proizvoda ne smije biti upitna. Brend Frou Frou više ne vodim, ugašen je. To je bio moj ljetni hobi – paušalni obrt – i izvor ljetnog džeparca koji sam dobro vodila i koji sam namjeravala podići na višu razinu, ali me spriječila bolest. Zapravo sam ga prerasla. Frou Frou bikiniji su obilježili moje dvadesete, sada sam potpuno druga osoba, razlaže s osmijehom.

– Nakon što sam prošla liječenje i operaciju, jednostavno se u tome više nisam vidjela. Gotovo sam bila izgubljena, jer taj poduzetnički duh nisam htjela izgubiti, a koji mi se činio tako nestvaran nakon dijagnoze. Kako to uvijek biva, kava s prijateljicom i njeno pitanje zašto sama ne počnem dizajnirati kupaće kostime za žene nakon mastektomije – sve je promijenila. U trenu mi se sve iskristaliziralo i znala sam točno što želim! Mjesto na kojem će žena, čije je tijelo doživjelo promjenu nakon karcinoma dojke, naći sve što joj je potrebno – sve što joj je esencijalno – za normalan život, otkriva Augustić.

Cilj je otvoriti specijaliziranu trgovinu

Cilj mi je, otkriva, otvoriti otvoriti specijaliziranu trgovinu donjeg rublja i kupaćih kostima za žene nakon mastektomije. To je sljedeći korak kojeg namjerava realizirati u 2022. godini.

– Ne samo Zagrebu, Hrvatskoj je takav dućan prijeko potreban. Kod nas se žene snalaze na razno razne načine kako bi prikrile svoj nedostatak, kako bi se bile udobnije – to se mora promijeniti!, rezoluntna je Augustić.

– Taj dućan bi bilo sigurno mjesto za žene čije je tijelo doživjelo promjenu, gdje bi bile poslužene od prodavačice koja poznaje problematiku i koja ju potpuno razumije. Želim omogućiti ženama kupnju bez srama i frustracije, kaže Simona te dodaje kako se nada širenju na inozemstvo. “Pripremamo jednu zaista predivnu kolekciju i nadam se da ćemo uspjeti.”

Na pitanje o dugoročnim planovima, Simona odgovara : “Arya nije samo donje rublje ! Dugoročno Aryiju vidim kao zajednicu”.

“Želim zaposliti žene koje su preboljele karcinom dojke, samo takve žene znaju što nas muči i što nam treba. Ima tu još jako puno posla, na samom sam početku. Ali ima i puno prostora za napredak”, zaključila je Simona Augustić.

Izvor: Tockanai.hr

Objavljeno 7. listopada 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM