Zagreb, 3. listopada 2023. (GIA) – Međunarodna osnovna škola Vedri obzori / Bright Horizons – International British School of Zagreb, svečano je proslavila 10 godina uspješnog rada u Hrvatskom narodnom kazalištu, uz mnoge osobe iz javnog života, partnere, bivše i sadašnje učenike, njihove obitelji i ostale prijatelje škole.

„U svih deset godina rada fokus nam je na obrazovanju učenika po međunarodnim standardima na engleskom jeziku, ali i uz sate hrvatskog te drugih jezika poput francuskogi španjolskog i njemačkog jezika. Uz inovativne, ali i zabavne metode i alate podučavanja i učenja potičemo i kreativno i kritičko razmišljanje kod učenika, važan nam je i njihov osobni rast te fizičko i emotivno zdravlje. Vjerujemo da će im to sve pomoći u boljem snalaženju u kasnijim fazama školovanja i života, jer s tim ciljem sam 2013. i osnovala školu”, ističe osnivačica i ravnateljica škole Milena Prodanić Tišma.

Kako su današnja djeca djeca 21. stoljeća u kurikulum su dodali i Održive ciljeve Ujedinjenih naroda-UN sa željom da učenici postanu svjesni i upoznati s trenutnom svjetskom situacijom, kako se nositi s time i kako mogu i pomoći.

„Kroz rad s djecom, svaki učitelj dodaje elemente odabranog održivog cilja i zajedno s djecom, rade kroz temu kako bi ih se upoznalo s problemom, ali i kako pronaći rješenje. Tako ih pripremamo i pružamo im vještine i znanja potrebna za vlastitu budućnost. Osim školskog gradiva i učenja, učenicima nudimo i razne izvan nastavne aktivnosti, poput glume, robotike, tenisa, šaha, bridža,cheerleadinga,zbora i drugih”, kaže ravnateljica.

Događanju su prisustvovali zamjenica direktora krovnog udruženja britanskih škola u svijetu, COBIS, Igor Rukljač, načelnik sektora za rani, predškolski, osnovnoškolskiodgoj i obrazovanje, iz Ministarstva znanosti i obrazovanjai pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, sporti mlade Luka Juroš.

Među najboljima u Hrvatskoj i svijetu

Škola Vedri obzori (Bright Horizons) od osnivanja 2013. pruža širok i kreativan nastavniprogram s naglaskom na internacionalno učenje prateći Britanski nacionalni kurikulum, Međunarodni osnovni kurikulum (IPC-International Primary Curriculum) i hrvatski nacionalni kurikulum za hrvatski jezik.

Među najboljim je privatnim školama u Hrvatskoj, ali i u svijetu prema globalnom registru privatnih škola Lookup, koji ju jeproglasio i najboljom privatnom humanističkom školom u svijetuza 2022/23 školsku godinu.

Predanost radu i ciljevima, kurikulum i sve aktivnosti koje provode uz poseban pristup svakom učeniku kao pojedincu, školu Vedri obzori čini i „više od škole”, ili kako ju neki opisuju i „školom za10”.

Škola teži izvrsnosti i drugačija je od ostalih po kurikulumu s internacionalnim učenjem, koje omogućuje učenicima da kasnije lako prijeđu u novu privatnu, državnu ili školu u inozemstvu.

Izdvaja se i mnoštvom dodatnih aktivnosti, pa i time što je informatika uvedena od prvog razreda, a ono po čemu je posebna je što je kao prva škola u Hrvatskoj prije par godina, svjesni utjecaja pandemije na emotivno zdravlje učenika, uvela Mindfulnessprogram u sklopu svog već postojećeg Wellbeing programa za učenike.

Cilj tog programa je ukupna dobrobit i dobro osjećanje učenika, u čemu Mindfulness tehnikama dodatno pomažu učenicima u svakodnevnom radu kroz razvijanje koncentracije, fokusiranosti i produktivnosti. „Potreba za provedbom ovog programa proizašla je iz dubokog razumijevanja konteksta s kojim su učenici danas okruženi u svom životu i obrazovnom procesu, a koji karakterizira hiperprodukcija informacija. U takvim okolnostima presudnim smatramo učenicima pružiti potpunu psihofizičku podršku, da budu stabilne osobe koje s voljom uče i rade”, poručuje Prodanić Tišma.

U deset godina uz „dobar glas” i predanost rasla je i popularnost škole i broj učenika, kojih je u prvoj godini rada (prije deset godina), bilo nekoliko u prvom razredu, a danas ih je 173 u deset razreda među kojima su zastupljene 33 nacije. Za sve njih u školi je ukupno tridesetak zaposlenih među kojima su učitelji iz Hrvatske, Velike Britanije, Kanade, Amerike, Argentine, Mađarske, Estonije..

Učenici su i zaključili svečanu proslavu 10. rođendana škole odličnom i nadahnutom izdvedbom predstave „Jack i stabljika graha“, koju su uvježbali sa učiteljima. Proslava je nastavljena u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta.

Izvor i foto: Vedri obzori

Objavljeno 3. listopada 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.