Zagreb, 9. ožujka 2022. (GIA) – Koordinacija javnih linijskih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) komentirala je danas reakciju Vlade RH na povećanje cijene goriva. Vlada je, uz tzv. zamrzavanje marže, smanjila i trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo. Iako će građani možda privremeno osjetiti mjeru, ona za sve prijevoznike nema pozitivan neto učinak. Naime, od 2019. godine postoji institut povrata dijela trošarine za dizelsko gorivo kroz koji država prijevoznicima vraća razliku između visine hrvatske trošarine i one minimalne za zemlje EU, propisane Direktivom 2003/96/EZ.

Niža stopa trošarine, prijevoznicima u konačnici znači i manji povrat. U svom obrazloženju Vlada RH je istaknula kako je mjera povrata trošarine u 2021. godini iznosila nešto preko 160 milijuna kuna, ali je propustila naglasiti kako će nakon ove mjere u 2022. godini taj izdatak biti znatno manji.

Pritom valja istaknuti da je trošarina fiksna unutar strukture cijene goriva, dok se PDV naplaćuje na ukupnu cijenu, što znači da je državni prihod svakim poskupljenjem značajno veći.

Svjesni smo da su uzroci poskupljenja goriva globalni, ali smatramo da se teret mora ravnomjerno raspodijeliti. Ne mogu građani i prijevoznici strepiti od utorka do utorka i najave novih poskupljenja goriva, dok država uvijek zna da im ono nosi i veće prihode PDV-a. Sektor je na koljenima i treba pomoć – rekao je Hrvoje Meštrović, predsjednik Koordinacije javnih linijskih prijevoznika, dodavši da rast cijena goriva otežava funkcioniranje autobusnim prijevoznicima koji su ionako pritisnuti negativnim pandemijskim trendovima zbog kojih se, primjerice, u tzv. povremenom prijevozu putnika bilježi pad od čak 90 posto.

Cijene nafte na referentnim tržištima su ovaj tjedan dodatno porasle pa je, kako ističu autobusni prijevoznici, krajnje vrijeme za konkretne mjere za cjelokupni sektor. Nama susjedna Slovenija je, primjerice, već donijela privremene mjere sufinanciranja troškova uzrokovanih porastom cijena energenata za gospodarstvenike. Tako Slovenija, prema definiranoj metodologiji i jasnom dokazivanju porasta troškova energije u odnosu na 2021., izravno sufinancira poslovanje gospodarstvenika. Pritom je riječ o zemlji u kojoj autobusni prijevoznici već 14 godina imaju potpisane ugovore o javnoj usluzi koji imaju ugrađene tzv. dizel klauzule zbog kojih su otporni na šokove uzrokovane skokom cijena goriva.

Hrvatska sad plaća danak dugogodišnje nezainteresiranosti države za autobusni prijevoz. Dok se prijevoznici u Sloveniji mogu othrvati i pandemiji i visokim cijenama goriva, mi smo prisiljeni uvijek iznova moliti za pomoć. Želimo sustavno rješenje i mjere sufinanciranja poslovanja sektora u ovim izvanrednim okolnostima, odnosno ubrzanje potpisivanja ugovora o javnoj usluzi za županijama koje bi imale ugrađene dizel klauzule. Autobus će uskoro biti jedini priuštiv način putovanja, ali negdje drugdje jer u Hrvatskoj prijevoznika više neće biti  – zaključio je Meštrović.

Izvor: HUP Foto: pixabay

Objavljeno 9. ožujka 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.