Zagreb, 20. travnja 2023. (GIA) – Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je projekt potpore ekonomskoj integraciji izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatskoj. Inicijativa će, u partnerstvu s dvije organizacije sa sjedištem u Hrvatskoj – SVOJA i Solidarna, podržati uključivanje Ukrajinaca u tržište rada, s naglaskom na privatnom sektoru.

Ovaj projekt tehničke suradnje nadovezuje se na prethodne inicijative EBRD-ovih klijenata iz privatnog sektora u Hrvatskoj, posebno iz sektora maloprodaje i prehrambene industrije, kako bi se pronašla radna mjesta za izbjeglice iz Ukrajine, uglavnom žene koje su počele pristizati u Hrvatsku prije godinu dana, tj. nakon ruske invazije na Ukrajinu. Projekt je dio EBRD-ovog Okvira za jačanje kapaciteta civilnog društva, inovativnog programa temeljenog na bespovratnim sredstvima za uspostavljanje partnerstava i pružanje podrške širokom rasponu dionika civilnog društva u zemljama u kojima Banka posluje.

U sklopu projekta, zaklada Solidarna, jedna od hrvatskih nevladinih organizacija, surađivat će s udrugom SVOJA, koju su prošle godine osnovale Ukrajinke pristigle u Hrvatsku. Udruge će surađivati s ciljem pružanja mogućnosti za daljnji razvoj vještina i zapošljavanje izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatskoj. Zapošljavanje izbjeglica iz Ukrajine također će pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva, posebice popunjavanjem slobodnih radnih mjesta u sektorima poput maloprodaje ili ugostiteljstva, te zapošljavanjem u IT sektoru.

Projekt “Inicijativa privatnog sektora za integraciju izbjeglica iz Ukrajine” podržan je od strane TaiwanBusiness – EBRD Fonda za tehničku suradnju. Najavila je to voditeljica misije Taipei ureda za gospodarstvo i kulturu, Katharine Chang na svečanom predstavljanju u Zagrebu. U Hrvatskoj, Fond već pruža donatorsku potporu EBRD-ovom vodećem programu “Women in Business“, dok su u Ukrajini tajvanski donatorski fondovi podržali tvrtke za prekograničnu dostavu pošte i paketa.

U okviru ovog projekta u Hrvatskoj, Udruga SVOJA će surađivati ​​sa zakladom Solidarna ne samo u podršci ekonomske uključenosti Ukrajinaca, već i u izgradnji vlastitih organizacijskih kapaciteta.

Udruga SVOJA prvobitno je potpomognuta 2022. bespovratnom pomoći UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR), a do sada je već izgradila mrežu koju čini više od 1200 ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj. Ukrajincima pružaju savjete pri zapošljavanju, pomoć pri izradi životopisa, besplatne tečajeve hrvatskog jezika, a organizirali su do sada i brojna okupljanja diljem Hrvatske, online webinare i mnoge druge aktivnosti koje podržavaju ekonomsko osnaživanje žena iz Ukrajine i njihovih obitelji koji su pogođeni ratom. Jednu od značajnih edukacija, pružila je slovačka nevladina organizacija Female Algorithm u okviru programa “Women in Tech“.

Predstavljanje projekta u Hrvatskoj otvorila je regionalna direktorica EBRD-a za centralnu Europu Victoria Zinchuk, a prezentaciju inicijative je predstavio Illia Borovynskyi iz odjela za civilno društvo EBRD-a.

Na panel diskusiji, svoja iskustva u zapošljavanju izbjeglica iz Ukrajine i pružanju pomoći u njihovom usavršavanju jezičnih i drugih vještina podijelili su Michal Halwa, član Uprave za financije trgovačkog lanca Studenac i Petra Glasnović, izvršna direktorica ljudskih potencijala lanca pekara Mlinar, kao predstavnici poslodavaca iz privatnog sektora i postojećih klijenata EBRD-a.

“EBRD se zalaže za promicanje jednakog pristupa mogućnostima s posebnim fokusom na jačanje konkurentnosti privatnog sektora. Ova inicijativa ne samo da će podržati izbjeglice iz Ukrajine u uspješnijoj integraciji u Hrvatskoj, već će i proširiti mogućnosti za hrvatski privatni sektor i tržište rada”, rekla je Victoria Zinchuk.

EBRD je do sada uložio 4,4 milijarde eura u Hrvatsku, od čega 300 milijuna eura tijekom prošle godine. 72 posto kumulativnog ulaganja uloženo je u privatni sektor.

Izvor i foto: EBRD Foto: Goran Jakuš

Objavljeno 20. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.