Split, 21. rujna 2022. (GIA) – Danas je u sjedištu OTP banke d.d. u Splitu svečano potpisan Ugovor o kreditiranju izgradnje solarne elektrane KOLJANE. Ugovor su potpisali Ante Kojundžić, direktor tvrtke EUROTIM EKO d.o.o., Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke d.d. i Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatske. Svečanom potpisivanju je uz ostale predstavnike EUROTIM-a d.o.o., OTP banke d.d., E.ON Hrvatske prisustvovala i Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG BICRO.

Tvrtka EUROTIM d.o.o. je svoj 31. rođendan proslavila na jedinstven način. Naime, na datum osnutka tvrtke, 15. ožujka 1991., 31 godinu kasnije, izvršena je prijava gradilišta čime je i službeno započela izgradnja solarne elektrane SE KOLJANE. Radove izvode E.ON Solar i EUROTIM d.o.o. uz angažiranje lokalnih kooperanata“, istaknuo je prilikom potpisivanja Ante Kojundžić, direktor tvrtke EUROTIM EKO d.o.o.

Lokacija elektrane je na području grada Vrlike nedaleko od Peručkog jezera na površini od 13Ha. Instalirana snaga elektrane je 8593 kWp, a godišnja proizvodnja je oko 11.500.000 kWh što predstavlja godišnje potrebe za oko 3.000 kućanstava.  Ukupnu proizvodnju će otkupljivati tvrtka E.ON Energija d.o.o. Izgradnju elektrane su poduprle i lokalne vlasti grada Vrlike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatske šume, Splitsko-dalmatinska županija, HAMAG-BICRO te HEP ODS – koji je izradio dokumentaciju te raspisao javnu nabavu za izgradnju susretnog postrojenja koje omogućava brz i kvalitetan pristup mreži na samoj lokaciji. Važnost ovog projekta izgradnje prepoznali su OTP banka d.d. i HAMAG-BICRO koji sudjeluju u financiranju. Izgradnja, kao i prodaja struje nisu sufinancirani iz proračuna ili EU fondova, već isključivo komercijalnim izvorima.

Ponosan sam što smo upravo mi u OTP banci dobili priliku financirati projekt komercijalne solarne elektrane, jer smo banka koja želi jačati svoja ulaganja u obnovljive izvore energije. Prva smo banka u Hrvatskoj koja je na svojim poslovnim zgradama već skoro prije cijelog desetljeća instalirala vlastite solarne sustave i proizvodimo energiju za svoje potrebe. Predani smo održivom razvoju i ulažemo značajne napore u integraciju ESG kriterija u sve segmente našeg poslovanja“, izjavio je Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke. Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG – BICRO je istaknula: „HAMAG svojim djelovanjem i aktivnostima želi doprinijeti pozitivnim nastojanjima naših poduzetnika. Mislim da upravo podržavajući ovaj projekt u sinergiji s OTP bankom potvrđujemo našu misiju, jer ne samo da podržavamo naše poduzetnike nego stvaramo temelje zelene budućnosti Hrvatske.“

Kako je pred nama jedna od neizvjesnijih zima u posljednjih nekoliko desetljeća očekuje se da će tranzicija kompanija još snažnije ići u smjeru postavljanja poslovanja otpornog na vanjske utjecaje. Dio toga svakako je i energetska neovisnost kao i prelazak na obnovljive izvore energije, koji su postali najviši prioritet. Projekt SE KOLJANE trenutno je najveći komercijalni projekt koji imamo u izgradnji gdje prema modelu financiranja imamo suvlasnički udio na određeni rok. Ovo je ujedno i jedan od složenijih projekata na našem tržištu gdje smo zbog zahtjevnosti terena morali pristupiti složenijem projektiranju i optimizaciji same izvedbe. No, zahvaljujući stručnosti našeg multidisciplinarnog tima još jednom smo pokazali da imamo znanja i resurse da s našim partnerima zajedno gradimo energetski održiviji i stabilniji svijet, i hvala im na ukazanom povjerenju“, izjavio je Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatske.

Završetak izgradnje i puštanje u rad je predviđeno sredinom 2023. godine. Osim ove elektrane na istoj lokaciji u procesu izdavanja građevinske dozvole je i druga solarna elektrana SE DERVEN instalirane snage 4MW čiji se završetak izgradnje očekuje za 2-3 godine.

Izvor i foto: OTP banka

Objavljeno 21. rujna 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.