Zagreb, 11. lipnja 2021. (Grizli) – Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije je do danas od resornog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zaprimio 19 odluka, 98 privremenih odluka te 47 zaključaka temeljem kojih je obavio 104 postupka nabave. Većina odluka je već provedena, dok je za provedbu privremenih odluka i zaključaka Ministarstvo od Fonda tražilo utvrđivanje činjenica u upravnom postupku obrade zahtjeva za obnovu, poput bruto površine zgrada, ocjene konstrukcija ili tehničko-financijske kontrole.

Ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić danas je na konferenciji za medije podsjetio da se procjenjuje da je u zagrebačkom i petrinjskom potresu oštećeno 18.905 zgrada, kao i da je Ministarstvo graditeljstva dosad zaprimilo 11.238 zahtjeva građana za obnovu. Fond je prvu, privremenu, odluku Ministarstva zaprimio 22. ožujka ove godine, a prva, neprivremena odluka, zaključak ili rješenje je stigla u Fond za obnovu 14. travnja 2021.

„Jučer smo u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi svjedočili prvom rušenju kuće koja je stradala u potresu, sljedeće rušenje planirano je za ponedjeljak, te još jedno u idućem tjednu. To su jedine tri odluke o uklanjanju zgrada koje smo zaprimili, ali me veseli čuti najave ministra Horvata da je prema Fondu krenulo još nekoliko desetaka odluka. Preostalih 16, od 19 zaprimljenih odluka, odnosi se na isplatu novčane pomoći. Nakon ta preostala dva rušenja idući tjedan, sve odluke koje smo zaprimili od Ministarstva ćemo i provesti“, objasnio je Vanđelić.

Željka Mutnjaković-Prebeg, direktorica Službe za tehničko-financijsku kontrolu usluga projektiranja i revizije istaknula je da je za realizaciju tri dostavljene odluke o uklanjanju potresom uništenih obiteljskih kuća organizirano više natječaja.

„Za uklanjanje odnosno rušenje ove tri kuće organizirali smo ukupno 10 natječaja nabave od čega su tri natječaja za izvođenje radova uklanjanja obiteljskih kuća, tri natječaja za stručni nadzor, tri za operativne koordinatore i jedan za tehničko-financijsku kontrolu projekata. Uz provedbu uklanjanja potpisana su tri ugovora za izvođenje radova, putem  postupka nabave, dok su ugovori za usluge stručnjaka potpisani putem donacija:  tri za stručni nadzor, tri za operativnog koordinatora, jedan za tehničko-financijsku kontrolu projekta te jedan za reviziju –  kontrolu projekta“, nabrojala je Željka Mutnjaković-Prebeg te dodatno pojasnila i postupanje Fonda po privremenim odlukama i zaključcima resornog Ministarstva.

Saša Miroslavić, direktor Službe za pripremu dokumentacije za javnu nabavu dodao je da su od travnja do danas objavljena 104 postupaka nabave za tehničko financijske kontrole, operativne koordinatore, usluge projektiranja, izvođenje radova i stručni nadzor. Sve te nabave, pojasnio je, provode se javnom objavom u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH, a zbog dodatnog informiranja javnosti poveznice svih nabava objavljuju se i na stranicama Fonda gdje su zbog preglednosti nabave grupirane prema vrsti usluge koja se nabavlja.

„84 postupka smo završili, od toga smo izvršili odabir u 44 slučaja, a 40 slučaja smo poništili. Postupci se provode elektroničkim putem, a ovisno o uvjetima postupka se provode e-dražbe“, kazao je Saša Miroslavić podsjetivši da su prije toga provedena i četiri prethodna javna savjetovanja za uspostavu dinamičkog sustava javne nabave vezana uz aktivnosti iz programa mjera kao što su usluge operativne koordinacije, usluge kontrole projekta, usluge tehničko financijske kontrole i usluge projektiranja.

Prvotni financijski plan Fonda za obnovu rebalansom je smanjen za 28 posto te je sada ukupno 658.210.865 milijuna kuna. Od toga je 367.084.676 kuna došlo iz sredstava Fonda solidarnosti, 245.707.889 kuna iz sredstava Općih prihoda i primitaka, 28.918.300 kuna od ostale pomoći, 9.500.000 kuna od donacija te 7 milijuna kuna ostalih prihoda za posebne namjene. Dosadašnji troškovi Fonda iznosili su 29.991.303,86 kuna, od čega je 90 posto sredstava, točnije 27.864.079 kuna isplaćeno za novčane naknade i novčanu pomoć za štete od potresa.