Zagreb, 13. travnja 2022. (GIA) – Obrtnici te mikro i mali poduzetnici čine veliki dio gospodarstva, s gotovo 50% udjela u ukupnom broju zaposlenih. Osim niza tržišnih izazova s kojima se susreću, obrtnici i poduzetnici često ulažu dodatne resurse i napore u procese koji nisu direktno povezani s osnovnom djelatnošću samog poslovnog subjekta, ali su važni za uspješno poslovanje. Jedan od tih nužnih procesa u svakom poduzeću je i upravljanje financijama, koje se još uvijek najčešće obavlja „ručno“, posebice u malim tvrtkama. 

Izazove koje poduzetništvo donosi prepoznali su i Marko Jurjević, bivši bankar s više od 15 godina iskustva na rukovodećim pozicijama te Zvonimir Relja i Damir Kovačević, developeri softvera i suvlasnici start-upa BrainIT.  Pred sebe su postavili vrlo jasan cilj – postojeće znanje, iskustvo i vještine pretočiti u inovativnu aplikaciju koja poduzetnicima olakšava upravljanje financijama na jednostavan, brz i učinkovit način.

FIRA, kao inovativni hrvatski proizvod koji omogućava otvoreno bankarstvo, odnosno sigurno i jednostavno povezivanje bankovnih računa hrvatskih banaka na jednom mjestu, učinkovit je alat u digitalnoj transformaciji upravljanja financija obrtnika i poduzetnika. U svega nekoliko jednostavnih klikova korisnici dolaze do pregleda svojih financija i pregleda plaćanja na računalu, tabletu ili mobitelu. Osim odabira standardiziranih predložaka za ponude, predračune i račune, FIRA na jednostavan i intuitivan način pruža mogućnost da ih korisnici samostalno, u nekoliko sekundi, prilagode vlastitim potrebama, direktno pošalju e-mailom svom klijentu, ali i iskoriste mogućnost ponavljajućih računa koji dodatno štede vrijeme. Integracija QR koda olakšava plaćanje, a za poduzetnike koji rade s inozemnim klijentima FIRA automatski računa aktualni srednji tečaj HNB-a.

Ubrzani tehnološki razvoj u tolikoj je mjeri unaprijedio mogućnosti pružanja različitih usluga krajnjim korisnicima da smo odlučili svu svoju energiju usmjeriti na razvoj FinTech aplikacije primarno namijenjene obrtnicima te malim i mikro poduzetnicima, koji većinu financijskih procesa obavljaju samostalno uz korištenje vanjskih računovodstvenih servisa“ istaknuo je Marko Jurjević i nadodao „To je bilo početak ideje o FIRA-i, kao bržem, jednostavnijem i korisnicima prilagođenijem digitalnom alatu za upravljanje financijama s lakoćom.

Iza FIRA-e stoji kombinacija iskustva, inovativnosti i znanja, a za visoku razinu korisničkog iskustva pobrinuli su se mladi developeri iz zagrebačke IT tvrtke BrainIT. „Glavni izazov tijekom razvoja FIRA-e bio je kako napraviti aplikaciju s kompleksnim funkcionalnostima i visokom razinom sigurnosti koja je jednostavna za korištenje. Moderna tehnologija i arhitektura, kao i različite API integracije, pomogle su nam u postizanju visoke razine korisničkog iskustva te omogućile pristup FIRA aplikaciji bilo kad, bilo gdje i na bilo kojem uređaju“, objasnio je Zvonimir Relja, voditelj front end razvoja.

Inovativnost FIRA-e zasigurno leži i u mogućnosti jednostavnog povezivanja više bankovnih računa hrvatskih banaka, a za to i sigurnost korisničkih podataka zaslužan je varaždinski start-up Identity Consortium. „Radi se o prvoj hrvatskoj aplikaciji koja poduzećima, između ostalog, omogućava da sve bankovne račune različitih banaka mogu vidjeti na jednome mjestu“, naglašava Robert Ilijaš, osnivač Identity Consortiuma i dodaje „Drago nam je da smo, kao prvi pružatelj usluga informiranja o računu u ovom dijelu Europe, licencirani od strane Hrvatske narodne banke, mogli sudjelovati u razvoju FIRA-e“.

FIRA aplikaciju možete isprobati bez dodatnih troškova tijekom 30 dana te se osobno posvjedočiti u lakoću upravljanja financijama. 

Više informacija možete pronaći na fira.finance.

Izvor i foto: Manjgura

Objavljeno 13. travnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.