Zagreb, 21. prosinca 2022. (GIA) – Današnji dan obilježava veliku prekretnicu za hrvatski željeznički promet jer smo HŽ Putničkom prijevozu isporučili prva tri od ukupno 21 elektromotornog vlaka za gradski i prigradski promet. Ovaj projekt, koji EU sufinancira u iznosu od 880 milijuna kuna, predstavlja veliko ulaganje u modernizaciju i unapređenje željezničkog sustava u Hrvatskoj.

Dolazak ovih novih električnih vlakova nije samo uzbudljiv za putnike, koji će imati koristi od učinkovitijeg i udobnijeg načina prijevoza, već predstavlja i značajan korak naprijed u smislu održivosti. Električni vlakovi ne ispuštaju štetne plinove i puno su čišća alternativa tradicionalnim dizel vlakovima, čime se pomaže smanjiti ukupni utjecaj željezničkog prometa na okoliš u zemlji.

Uz isporuku prva tri vlaka, HŽ Putnički prijevoz u siječnju će dobiti još tri vlaka, čime će ukupan broj novih elektromotornih vlakova biti šest. Ovo označava početak velikog širenja željezničke mreže Hrvatske.

Ovaj projekt potvrda je predanosti hrvatske vlade i prometnih vlasti modernizaciji i poboljšanju prometne infrastrukture u zemlji. Projekt je također dokaz predanosti EU-a ulaganju u rješenja održivog prijevoza. Kako se sve više električnih vlakova uvodi i integrira u mrežu, putnici mogu očekivati učinkovitiji, udobniji i ekološki prihvatljiviji način putovanja.

Izvor i foto: Končar Električna vozila

Objavljeno 21. prosinca 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.