Zagreb, 15. studenoga 2021. (GIA) – U utorak 16. studenoga 2021. na snagu stupa Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o obveznom testiranju na virus SARS-CoV-2 dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave ili Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u njima imaju većinski udio, kao i zaposlenika trgovačkih društava koja su u većinskom vlasništvu trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave imaju većinski udio.

Obvezno testiranje u državnim i javnim službama, osim za osobe koje ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja bolesti COVID-19, uvodi se s ciljem daljnjeg povećanja zdravstvene sigurnosti građana, kao što je to ranije učinjeno u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.

U skladu s odlukom Stožera, napominjemo da će od utorka 16. studenoga svi zaposlenici Vlade, kao i dužnosnici koji rade ili dolaze u Banske dvore, stranke i posjetitelji koji dolaze u službene prostorije, kao i predstavnici medija morati  za ulazak u zgradu Vlade imati EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na COVID-19. Jednako vrijedi i prigodom sudjelovanja ili praćenja sjednica Vlade i svih Vladinih događanja koja se održavaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ili drugim državnim i javnim prostorijama.

I ovom prigodom naglašavamo da je cijepljenje najbolji i najučinkovitiji način zaštite od koronavirusa, osobito od težih oblika bolesti. Cjepiva ima dovoljno, besplatno je i apeliramo na sve naše sugrađane, koji to još nisu učinili, da vjeruju struci i da se cijepe.

U proteklim tjednima u Hrvatskoj je zabilježen povećani interes za cijepljenje prvom dozom i nadamo se da će se građani cijepiti u što većem broju kako bismo postigli što veći stupanj zaštite i što prije se vratili životu bez restrikcija. Slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pozivamo sve sugrađane kojima je od primanja posljednje doze proteklo 6 ili više mjeseci da pristupe docjepljivanju tzv. booster dozom, osobito one koji su starije životne dobi ili su imunokompromitirani, kako bi se produljilo trajanje zaštite.

Također, uz cijepljenje, važno je nastaviti pridržavati se osnovnih epidemioloških mjera kako bismo prevenirali širenje zaraze i na taj način zaštitili svoje, ali i tuđe zdravlje.

Izvor: Vlada RH

Objavljeno 15. studenoga 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM