Zagreb, 9. prosinca 2022. (GIA) – Kao posljedica neprestanog snižavanja cijena medicinskih i ortopedskih pomagala, koje je i ovaj tjedan jednostrano proveo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, više od 200.000 pacijenata ostat će bez svojih pomagala od početka sljedeće godine, a zalihe pojedinih proizvoda neće biti dostupne već za tjedan dana, istaknuto je na konferenciji za novinare Koordinacije za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

HUP-ova Koordinacija za medicinske proizvode iznimno je zabrinuta zbog takve odluke HZZO-a jer će nedostupnost proizvoda znatno utjecati na živote mnogih bolesnika i članova njihovih obitelji, a među najugroženijima su bolesnici s teškom inkontinencijom kojima su prijeko potrebne pelene, ulošci, podmetači i slični proizvodi te osobe s invaliditetom koje se koriste ortopedskim pomagalima, primjerice invalidskim kolicima i protezama. Posljedicu takve nerazumne odluke HZZO-a najprije će osjetiti djeca i najveći broj odraslih inkontinentnih osoba, rečeno je na konferenciji za novinare.

Direktorica granskih udruga HUP-a Marijana Filipić istaknula je da mnoge članice Koordinacije za medicinske proizvode više ne mogu podnijeti teret poslovanja s negativnom maržom jer su nabavne cijene samo ove godine porasle 30 ‒ 40 %: „HUP mjesecima upozorava na rast nabavnih cijena medicinskih proizvoda i ozbiljnu ekonomsku situaciju koja je rezultat rasta cijene goriva, prijevoza i troškova rada. Potaknuli smo sastanak u Ministarstvu zdravstva na kojem je dogovoreno da će se omogućiti privremeno dizanje cijena određenih proizvoda, kao što je učinjeno u susjednoj Sloveniji, no HZZO je snizio cijene medicinskih pomagala i, nažalost, 300 proizvoda više neće biti dostupno od 1. siječnja sljedeće godine.″

Mnogi su distributeri već obavijestili veledrogerije o nemogućnosti isporuke medicinskih pomagala te se očekuje da će se njihova nestašica osjetiti kada veledrogerije potroše svoje zalihe.

HUP-ova Koordinacija je među 300 medicinskih proizvoda izdvojila neke koji neće biti dostupni hrvatskim bolesnicima:

 • dječja aktivna kolica
 • hodalice za djecu
 • aktivna kolica za odrasle
 • svi rezervni dijelovi za invalidska kolica
 • većina protetičkih stopala i koljena
 • silikonske navlake za bataljak
 • pelene za odrasle svih dimenzija
 • pelene za djecu
 • anatomski ulošci
 • podloge za inkontinenciju
 • pojedine vrste obloga za rane.

Mnoge udruge bolesnika su također neugodno iznenađene odlukom HZZO-a, a predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina istaknuo je:  „Inzistiranjem na nepromjenjivosti cijena koje HZZO plaća za ortopedska i druga pomagala ili čak i njihovim snižavanjem, u vremenima kad su poskupljenja i porast životnih troškova građana svakodnevica, pokazuju se potpuna neosjetljivost za društvena događanja i nebriga za dostupnost pomagala onima kojima su potrebna. Takvo ponašanje izazvat će ozbiljnu krizu u dostupnosti pomagala u Hrvatskoj, što će znatno narušiti kvalitetu života svih kojima su potrebna i omogućuju im svakodnevno funkcioniranje″, zaključio je Belina.

Prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom države potpisnice su dužne osigurati dostupnost kvalitetnih pomagala u sklopu materijalnih mogućnosti i u skladu s napretkom tehnologije, rekla je četverostruka paraolimpijka Ana Sršen i predsjednica Udruge amputiraca Zagreb: „Razina kvalitete pomagala na listi HZZO-a je na najnižoj razini u EU-u i znatno smo lošiji od zemalja u okružju. U opskrbi protezama prestigle su nas Slovenija, Makedonija i Srbija. Rješenje vidimo u udovoljavanju pojedinačnim potrebama, što je u duhu Konvencije i temeljnih ljudskih prava. Da nisam bila u mogućnosti sama financirati protezu, nikada se ne bih odlučila biti majka″, istaknula je Ana Sršen.

Apel HUP-a za osiguranje dostupnosti pomagala

Kako bi se osigurala daljnja dostupnost pomagala za bolesnike, Koordinacija za medicinske proizvode predlaže:

 • hitno povlačenje odluke HZZO-a i usklađenje cijena s općom stopom inflacije
 • izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena pomagala te uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda
 • promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka Europske unije

Izvor i foto: HUP

Objavljeno 9. prosinca 2022.