Zagreb, 1. lipnja 2022. (GIA) – Europska komisija i Europska središnja banka danas su objavile izvješća o konvergenciji kojima informiraju Vijeće EU-a o napretku koji su države članice ostvarile u ispunjavanju kriterija za ulazak u europodručje. Ti se kriteriji odnose na stabilnost cijena, održivost javnih financija, tečajni kriterij i kriterij dugoročnih kamatnih stopa.

Hrvatska je u oba izvješća ocijenjena vrlo povoljno: ne samo da je ispunila sve kriterije, već je ESB-ova ocjena održivosti konvergencije Hrvatske pozitivnija nego u izvješću za 2020. i znatno povoljnija u odnosu na prethodna izvješća. U izvješćima se ističe kako je hrvatsko zakonodavstvo usklađeno s ugovorima EU-a i Statutom ESSB-a i ESB-a. Hrvatska je procijenjena detaljnije od drugih promatranih zemalja s obzirom na to da su hrvatske vlasti objavile namjeru da 1. siječnja 2023. uvedu euro.

Europska komisija u svojem izvješću navodi da je Hrvatska spremna za uvođenje eura od 1. siječnja 2023., čime će se broj država Europske unije koje se koriste eurom povećati na 20. Pritom se ističe da će Vijeće EU-a konačnu odluku o uvođenju eura u Hrvatskoj donijeti u prvom dijelu srpnja ove godine, nakon što se provedu potrebne procedure i razgovori u Euroskupini i Europskom vijeću i nakon što Europski parlament da svoje mišljenje. Ovo je izvješće, naglašava se u priopćenju EK-a, krucijalni i povijesni korak Hrvatske na putu prema uvođenju eura. 

“Hrvatsko ispunjenje svih kriterija za ulazak u europodručje snažan je korak prema našem pridruživanju europodručju 1. siječnja 2023. Ponosni smo na taj uspjeh, radujemo se svim koristima koje će Hrvatska od toga imati, ali svjesni smo i odgovornosti koju pripadnost europodručju donosi”, kazao je Boris Vujčić, guverner HNB-a u povodu izvješća EK-a i ESB-a.

Izvor: HNB

Objavljeno 1. lipnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.