Zagreb, 31. kolovoza 2021. – Odvjetnik i bivši sudac, ustrajni borac za prava štediša bivše Ljubljanske banke, preminuo je nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu, doznaje se od obitelji.

Rođen 1946. u Kijevu, pokraj Peći na Kosovu. Nakon osnovne i srednje škole u Osijeku, Žugić je diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1969. Radio je kao sudac na Općinskom sudu u Osijeku do 1982. godine, kada pokreće privatnu odvjetničku praksu. Živio je i radio u Zagrebu, a specijalizirao se za zemljišnoknjižno pravo. Autor je više pravnih radova o pravnom položaju klijenata Ljubljanske banke, nakon raspada bivše Jugoslavije. Izradio je prvu hrvatsku bazu pravnih podataka Intellectio Iuris, u kojoj je skupljeno i indeksirano na tisuće pravnih izvora i podataka. Autor stručnih članaka o hrvatskom pravnom sustavu za američki New York University.

Iako se većini hrvatskih odvjetnika problem bivših štediša Ljubljanske banke činio pravno i politički kompliciran i beznadan pa su ga se klonili, Žugić se upustio u njihovo zastupanje pred sudovima.Nakon tužbi, u srpnju 2005. prisilnom ovrhom imovine isplaćeno je prvih dvoje štediša Ljubljanske banke iz Hrvatske. Štediše je zastupao i pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Hrvatskim štedišama Ljubljanske banke svojim je radom vratio 140 milijuna eura štednje.
Pogreb odvjetnika Žugića bit će 1. rujna u 12.40 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Autor: Darko Buković Foto: PoslovniFM

Objavljeno 31. kolovoza 2021.