Zagreb, 31. svibnja 2022. (GIA) – U Narodnim novinama (NN 58/2022) objavljena Odluka ministra kojom se Kolektivni ugovor ugostiteljstva proširuje na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

HUP – Udruga ugostiteljstva i turizma, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije potpisali su novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva čime će ujedno pokrenuti postupak donošenja odluke o proširenoj primjeni ugovora na cijelu ugostiteljsku djelatnost u Republici Hrvatskoj.  

Kolektivni ugovor ugostiteljstva potpisan je za naredne 2 godine, primjenjuje se od 1. travnja 2022. do 31. prosinca 2023., dok se nove minimalne bruto plaće primjenjuju od 1. lipnja 2022. godine.

Novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva (KUU) koji je povećao minimalne bruto plaće zaposlenih u djelatnosti ugostiteljstva. Uz povećanje plaća, kolektivnim ugovorom definirana su i druga materijalna prava zaposlenih, značajno iznad zakonski propisanih, što unatoč izazovnim vremenima za turistički sektor prati 20 godina dugu tradiciju uspješnog pregovaranja sindikata i poslodavaca u ovom sektoru..

„Prije covid krize u turizmu nam je nedostajao svaki treći radnik, a kriza kroz koju prolazimo je dodatno akcelerirala negativne trendove. Moramo drastično promijeniti uvjete rada u turizmu ako želimo ostati konkurentni. Hrvatsko gospodarstvo nema alternativu turizmu koji čini više od 20% BDP-a, te ako  država i poduzetnici ubrzano ne povećaju plaće i promjene uvjete rada u turizmu suočiti ćemo s padom kvalitete i posljedično s događanjem turizma niske dodane vrijednosti. Stoga pozdravljamo odluku ministra kojom se proširuje Kolektivni ugovor na sve poslodavce i radnike u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, a koja ima za cilj povećati sva minimalna primanja. Ali isto tako, naglašavamo da je izazov za poslodavce, socijalne partnere i Vladu puno veći ako se želimo baviti turizmom visoke dodane vrijednosti, što Hrvatska ima priliku i zaslužuje,“ istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma.

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske ovim je povodom naglasio: „Potpisivanjem Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, a sada nakon što je njegova primjena Odlukom ministra  i proširena na sve radnike i poslodavce iz djelatnosti ugostiteljstva i pružanja  usluga smještaja i prehrane u Republici Hrvatskoj, osiguravamo našim članovima i svim radnicima zaposlenim u ovoj djelatnosti sva dodatna prava  (pravo na isplatu  dodatke na radni staž od 0,5 % po svakoj godini staža, dodatka za otežane uvjete rada, noćni, smjenski, prekovremeni i rad nedjeljom, blagdanima i u neradne dane , pravo na isplatu solidarnih pomoći, jubilarnih nagrada, troškova prijevoza, dnevnice za službeni put, terenskog dodatka, naknade za odvojeni život ,dara djetetu i dr.), a koja prava radnici ne ostvaruju temeljem Zakona o radu, uz povećanje  minimalne bruto plaće kroz četiri razreda složenosti poslova u  ugostiteljstvu.  Značajna novina je da  će se sukladno Izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći,  minimalna bruto plaća bez dodataka primjenjivati  za svaki ugovoreni  razred, što znači da ćemo u djelatnosti ugostiteljstva   imati četiri minimalne bruto plaće ovisno o složenosti poslova svakog  ranog mjesta, a koje su znatno više i povoljnije od zakonske minimalne plaće. Međutim, i nadalje nismo zadovoljni tim povećanjem jer i dalje tvrdimo da je plaća i sigurnost radnog mjesta najbitniji razlog odliva naše stručne radne snage van Hrvatske. Nastavit ćemo zajedno s poslodavcima vršiti pritisak na Vladu da porezno rastereti ovu djelatnost, a na poslodavce da s nama dogovore veće plaće i da zainteresiramo naše radnike da se školuju i rade u turizmu i ugostiteljstvu, jer je nesporna činjenica da su oni poslodavcu najbolji, najvrjedniji i najjeftiniji.“

„Dvije vrlo teške i izazovne godine, kako za poslodavce, tako i za radnike su iza nas, godine u kojima Kolektivni ugovor ugostiteljstva nije bio proširen na sve poslodavce iz ove djelatnosti, (u jednom trenutku dogovorno i suspendiran na određeno vrijeme), u kojima se efektivno radilo kratko vrijeme, ali kada se radilo, radilo se vrlo intenzivno. Vjerujemo da je to iza nas, da se neće ponoviti i da nam slijedi vrijeme u kojem ćemo zajedno raditi na tome da svaki turistički i ugostiteljski radnik ima dostojna prava i dostojnu plaću i primanja za život, ali i uvjete rada. Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva, a posebno donošenjem Odluke o proširenoj primjeni na sve poslodavce, učinjen je tek mali pomak. Dobar početak turističke sezone ulijeva nam optimizam, pa se nadamo da ćemo ohrabreni rezultatima, dijalogom socijalnih partnera naći način za dodatno povećanje plaća radnika u narednom periodu, jer to je jedini način da zadržimo naše domaće kvalitetne radnike, koji jamče kvalitetu po kojoj je naš turizam  poznat,“ izjavila je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Izvor: HUP Foto: pixabay