Zagreb, 25. rujna 2020. (MPR) – Drugi Okrugli stol u sklopu projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ održao se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stručnjaci su raspravljali o metodama i primjeni senzorske analize u vrednovanju i kontroli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Sudionici Okruglog stola razgledali su i suvremeno opremljeni Senzorski laboratorij koji omogućava kontrolirani rad analitičara u skladu sa svjetskim standardima, čime se osigurava sigurnost i pouzdanost rezultata.

Sudionici okruglog stola bili su prof. dr. sc. Nada Vahčić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Dragan Bubalo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ana Jeromel, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Đani Benčić, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Jasna Bošnir, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

U svojem uvodnom obraćanju izv. prof. dr. sc. Nikica Šprem naglasio je kako je projekt „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“, koji se provodi u suradnji s NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, izuzetno važan zbog svoje multidisciplinarnosti i suradnje većeg broja znanstvenika s više različitih zavoda, čime se pridonosi boljem zdravlju potrošača.

„Hrvatska se zaista može pohvaliti vrhunskim prehrambenim proizvodima, a naši će domaći proizvođači uz potvrdu kvalitete koji omogućava Centar moći još bolje plasirati svoje proizvode kako na domaće, tako i na inozemna tržišta, posebice unutar Europske unije, što je posebno važno za vrijeme koronakrize“, kazala je dr. sc. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Prisutni su nakon Okruglog stola imali priliku razgledati Senzorski laboratorij, koji je uspostavljen kao odgovor na rastuću potrebu za senzorskim vrednovanjem hrane pomoću educiranih analitičara i potrošača. Senzorski laboratorij se sastoji od prostorije za edukacije, pripremu hrane, kušanje u boksovima te uredske i skladišne prostorije. Ugrađena suvremena oprema i softverska podrška omogućuju kontrolirani rad analitičara u skladu sa svjetskim standardima čime se osigurava sigurnost i pouzdanost rezultata.

Okrugli stol održan je u sklopu projekta Centar za sigurnost i kvalitetu hrane, kojeg provodi korisnik NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ zajedno s partnerom Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga ”Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija”. Vrijednost projekta je 88.873.759,00 kuna, a iznos bespovratnih sredstava 61.303.629,00 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2022. godine.