Zagreb, 26. rujna 2022. (GIA) – L’Operosa je preuzela hrvatsku tvrtku PRS-FM. Prvi je to iskorak velike talijanske tvrtke za upravljanje nekretninama i njihovo održavanje na strano tržište.

„L’Operosa je odabrala hrvatsko tržište kao svoje prvo inozemno iskustvo, ne samo zbog njegova makroekonomskog rasta, već i zbog važnih sličnosti s talijanskim tržištem, kao i zbog kulturološke blizine i logistike. Nakon što svoje djelatnosti prenesemo na tržište Hrvatske, namjeravamo se širiti na zemlje u ovom dijelu Europe – Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju te Sjevernu Makedoniju“, rekao je Aldo Di Biagio, član uprave tvrtke L’Operosa Facility Management iz Zagreba.

Tu je tvrtku radi istraživanja tržišta i pripreme akvizicije talijanska tvrtka L’Operosa Scarl iz Bologne osnovala prije tri godine. Za partnerstvo i akviziciju na kraju je odabrana tvrtka PRS-FM iz Zagreba. Ta tvrtka specijalizirana za tehnički facility menadžment djeluje na području cijele Hrvatske. Tvrtka ima 30 zaposlenih – kvalitetan tim inženjera, tehničara i drugih stručnih radnika.

„Zahvaljujući ovoj akviziciji imamo mogućnost postati lider u facility menadžmentu na hrvatskom tržištu. Očekujemo rast broja djelatnika i klijenata te prihoda. Tvrtka PRS-FM do sada se nije bavila infrastrukturnim facility menadžmentom, pa ćemo s L’Operosom razvijati i tu djelatnost. Budući da L’Operosa u Italiji ima ugovore s nizom europskih tvrtki, nadamo se da ćemo s njihovim podružnicama surađivati i u Hrvatskoj. Želimo napraviti i iskorak u pružanju usluga javnom sektoru“, kazao je Tihomir Kota, bivši direktor PRS-FM-a, a sadašnji član uprave tvrtke L’Operosa Facility Management.

Iako su se upravljanje nekretninama i njihovo održavanje u Hrvatskoj počeli razvijati prije dvadesetak godina, još uvijek je malo tvrtki koje za to koriste vanjske usluge. U promjeni te činjenice Talijani vide veliki potencijal.

Eksternalizacija usluga upravljanja objektima tvrtkama donosi optimizaciju resursa i uštede, pa se tvrtke u potpunosti mogu posvetiti svojoj osnovnoj djelatnosti.

L’Operosa svakom klijentu, na temelju njegovih potreba i specifičnosti, izrađuje optimalan koncept facility menadžmenta. Pritom posebnu pozornost pridaje zaštiti okoliša i uštedi energije. U trenutku kada troškovi energenata i sirovina znatno rastu, kvalitetno upravljanje nekretninama postaje nužnost.

L’Operosa Grupa je osnovana 1951. godine u Bologni. Danas pruža širok spektar usluga upravljanja objektima u privatnom i javnom sektoru. U Italiji zapošljava više od 3.000 ljudi, a neto vrijednost joj je 51 milijun eura.

Izvor i foto: Prorsus

Objavljeno 26. rujna 2022.