Križevci, 26. ožujka 2021. (Grad Križevci) – Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn i ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta Boris Habrun potpisali su danas Ugovor o osnivanju prava građenja u korist Veterinarskog zavoda Križevci radi izgradnje nove zgrade Veterinarskog zavoda Križevci.

Veterinarski zavod Križevci djeluje već 120 godina u bivšoj zgradi pavlinskog samostana, najstarija je takva ustanova na području jugoistočne Europe, a izgradnja nove zgrade omogućit će im razvoj suvremene dijagnostike i analitike.
Gradonačelnik Mario Rajn tom je prilikom istaknuo kako je današnji dan od iznimnog značaja za Križevce: „Nakon 120 godina, institucija koja je predvodnica u svom području, u ovom dijelu jugoistočne Europe, koja je cijelo vrijeme na području grada Križevaca kreće u jedan novi razvojni ciklus na svestrano zadovoljstvo prvenstveno znanstvene, ali i istraživačke zajednice, te grada Križevaca. Meni je neopisivo zadovoljstvo biti partner i dio ovog procesu tim više jer u Veterinarskom zavodu u Križevcima značajan broj naših sugrađana i radi, školuje se, doškoluje i predstavljaju onu zaista znanstvenu okosnicu veterinarske struke. Sa ovim razvojnim korakom koji nam slijedi nakon današnjeg potpisivanja osiguravamo desetljeća koja tek dolaze, da se Grad Križevci pozicionira i da se Veterinarski zavod Križevci pozicionira.“

Nova zgrada imat će suvremen laboratorijski prostor koji udovoljava svim potrebama današnjice, ali i idućih desetljeća. Taj prostor preduvjet je našeg daljnjeg razvoja, znanstvenog napredovanja naših zaposlenika te novih zapošljavanja. Sada nam slijedi ishođenje svih potrebnih dozvola za gradnju te sustavan rad na privlačenju sredstava iz fondova Europske unije kojima namjeravamo financirati gradnju zgrade te njezino opremanje“, kazao je ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta Habrun.

Veterinarski zavod Križevci jedna je od pet podružnica Hrvatskog veterinarskog instituta. U Zavodu djeluju opća jedinica te četiri laboratorija; za dijagnostiku, mikrobiologiju hrane i hrane za životinje, analitičku kemiju i rezidue, pripremu podloga i sterilizaciju.

Ugovor, potpisan između Grada Križevaca i Hrvatskog veterinarskog instituta, naslanja se na Odluku o osnivanju prava građenja koju je, uz uvid u idejno rješenje buduće zgrade Zavoda, potvrdilo Gradsko vijeće Grada Križevaca. Pravo građenja osniva se na rok od 25 godina, a naknada za to pravo iznosi 1.177,33 kn + PDV mjesečno.

Veterinarski zavod Križevci izuzetno je važan za zdravlje životinja, posredno i ljudi u Koprivničko-križevačkoj te okolnim županijama. Tamo se, među ostalim, dijagnosticiraju značajne bolesti životinja poput salmoneloze, bjesnoće i svinjske kuge. Utvrđuje se zdravstvena ispravnost hrane za ljude, hrane za životinje i kvaliteta vode. U Zavodu se izvodi i praktična nastava za buduće veterinarske tehničare, učenike Srednje gospodarske škole Križevci.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predstojnik Veterinarskog zavoda Križevci akademik Željko Cvetnić sa suradnikom Damirom Pavličekom, pročelnica Upravnog odjela za pravne i opće poslove Sandra Vuketić te predstavnici medija.