• Novo rješenje omogućuje da se važni podaci iz DMS sustava prikazuju na vozačevom cockpitu  (npr. alarm u slučaju pospanosti) kao i na infotainment sustavima u vozilu (npr. kontrola gestama) što dodatno pridonosi sigurnosti u vožnji i izbjegavanju nesreća
  • Proizvođačima opreme rješenje virtualni DMS omogućava nove funkcionalnosti i smanjenje troškova hardvera

Zagreb, 24. studenoga 2021. (GIA) – GlobalLogic Inc., Jungo i OpenSynergy objavili su partnerski sporazum za zajednički razvoj automobilskog virtualnog sustava za praćenje vozača (DMS – Driver Monitoring System), rješenje koje pruža naprednu sigurnost i jednostavnost implementacije.

Novo rješenje implementira samostalni DMS koji se trenutno nalazi na zasebnoj elektroničkoj upravljačkoj jedinici (ECU) s postojećim kontrolerom u cockpitu automobila. Kao rezultat toga, DMS pruža podatke za cockpit (npr. alarm u slučaju pospanosti)kao i za infotainment sustave u vozilu (npr. kontrola gestama). Virtualni DMS ujedno omogućuje proizvođačima opreme (OEM) definirati nove funkcionalnosti i smanjiti troškove hardvera, dok istovremeno štite osjetljive podatke od potencijalnih zlonamjernih napada.

Umor i nedostatak pažnje uzrok su visokog postotka prometnih nesreća, a DMS je tehnologija koja je razvijena za smanjenje broja takvih nesreća. Sustav prikuplja i analizira podatke o položaju glave i očiju i na osnovu analize predlaže buduće akcije. Primjerice, sustav može prepoznati da promatrana osoba ne gleda u cestu možda zato što je zaokupljena mobitelom ili tone u san. Nakon što se otkrije opasna situacija, DMS može poduzeti niz radnji kako bi spriječio moguću nesreću. Te radnje su intenzivni svjetlosni ili zvučni signali, pa čak i proces zaustavljanja u nuždi, uključujući poziv za liječničku pomoć.

Automobilski sektor uvijek je brzo implementirao nove tehnologije koje povećavaju sigurnost i udobnost vozača, putnika i ostalih sudionika u prometu. Istodobno, nastoji smanjiti razinu složenosti novih modela automobila. To predstavlja mnoge izazove. Drago nam je da je GlobalLogic, u suradnji s našim partnerima, uspio stvoriti nešto što savršeno odgovara trenutnim potrebama proizvođača automobila i omogućuje im da u potpunosti iskoriste potencijal rješenja naprednog sustava za praćenje vozača,” rekao je Arvind Murthy, potpredsjednik & Voditelj (Automotive & Semiconductor BU) u GlobalLogic.

Inače, sustavi za nadzor vozača trenutno se nude kao samostalna funkcija na zasebnoj elektroničkoj upravljačkoj jedinici – ECU. Takva konfiguracija dizajna ne samo da je skupa, već otežava dijeljenje podataka s drugim programskim modulima,, a putem virtualizirajućeg DMS-a i OEM-ovi mogu prevladati takve probleme.

Inženjeri GlobalLogica integrirali su sustav koji je dizajnirao Jungo s mogućnostima Hypervisor rješenja koje je razvio OpenSynergy kako bi pomogli proizvođačima automobila i davateljima softvera implementirati tehnologiju u nove modele automobila. S obzirom na to, nisu potrebna prilagođena rješenja za svaku marku ili model automobila, što ujedno znači da je lakše i brže lansirati na tržište vozilo opremljeno specifičnim sustavima. Korištenje mehanizma virtualizacije omogućava i održavanje niske potrošnje energije i minimiziranje potrebe za proširenjem unutarnjih sustava automobila dodatnim komponentama. Te prednosti pak znače i niže troškove i lakšu implementaciju.

Izvor: GlobalLogic

Objavljeno 24. studenoga 2021. Sva prava pridržana PoslovniFM.