Zagreb, 17. lipnja 2021. (Komunikacijski laboratorij) – Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda koja se odsad može pronaći na policama trgovina. Riječ je o inovativnoj liniji proizvoda koji su 100 % biljnog podrijetla, a zajednički su ih razvili i proizveli Zvijezda i PIK Vrbovec.

Suradnja dviju domaćih proizvodnih perjanica Fortenova grupe rezultirala je sa čak sedam proizvoda koji su 100 % biljnog podrijetla, uz 100 % okusa; a ne sadržavaju jaja, gluten i soju zbog čega su pogodni i za vegane i vegetarijance kao i za fleksitarijance.

Linija Planet of plants sadrži burger, salamu, ulje, majonezu, umak, namaz i kockicu. Osim u Hrvatskoj, proizvodi se mogu naći na tržištu Slovenije, a od rujna i u Srbiji, s planom širenja plasmana na inozemna tržišta.

– Iznimno smo ponosni što domaćim potrošačima prvi na tržištu možemo ponuditi liniju proizvoda biljnog podrijetla koja je još jedan dokaz kako i u Hrvatskoj imamo znanje i iskustvo kojim možemo konkurirati i uz pomoć kolega stručnjaka razvijati proizvode koji idu u korak sa svjetskim trendovima, izjavio je Slaven Ružić,  direktor PIK Vrbovca.  

Povodom predstavljanja Planet of plants linije proizvoda, Tomislav Alagušić, direktor Zvijezde, izjavio je:  – Biljne alternative mesu budućnost su industrije hrane pa je iskorak na novo tržište logičan nastavak poslovanja za Zvijezdu. Tržišni smo lider u proizvodnji biljnih ulja i ove godine obilježavamo 105 godina kako predvodimo trendove uvodeći inovativne proizvode koji odgovaraju potrebama potrošača.  Zvijezda  će ujedno s linijom proizvoda Planet of plants pomoći i u širenju svijesti o važnosti prehrane temeljene na biljnoj osnovi  i kod onih potrošača koji nisu nužno vegani i/ili vegetarijanci.

Planet of plants linija proizvoda nastala je kroz sinergiju  zaposlenika Fortenova grupe, ulaganjem u nove tehnologije i praćenjem nutricionističkih i zdravstvenih trendova s ciljem razvoja vrhunskih proizvoda, uz racionalno korištenje sirovina, potrošnju energije i učinkovito gospodarenje otpadom.

Plant based, naime, postaje sve popularniji oblik prehrane. Očuvanje okoliša, smanjenje globalnog siromaštva, zaštita životinjskog svijeta i povoljan utjecaj na zdravlje samo su neki od razloga zbog kojih se odlučujemo na jelovnik uključiti što više namirnica biljnog podrijetla. Uz to, bilježi se golem potencijal samog vegan tržišta koje godišnje raste u prosjeku 7,6%, te se procjenjuje da će do 2026. godine vrijediti 6,5 milijardi dolara.  

Jednostavna priprema

Sočno meso Planet of plants burgera pomno je pripremljeno od proteina graška i namirnica 100 % biljnog podrijetla i bogato vlaknima, proteinima i omega 3 masnim kiselinama, a ne sadrži soju i gluten. Burger pun okusa jednostavan je za pripremu, i spreman za ubaciti u pecivo već nakon 2 do 3 minute pečenja sa svake strane, na tavi ili roštilju.  

Pripremiti ga možete uz malo Planet of plants ulja koje je mješavina onog najboljeg od suncokretova i konopljinog ulja i prirodno je bogato vitaminom E ili uz Planet of plants kockicu, kokosovog uljaneutralnog okusa i mirisa  za prženje i za pečenje.

Planet of plants salama izrađena je od proteina suncokreta, bogata je vlaknima, proteinima i omega 3 masnim kiselinama, a ne sadrži soju i gluten. Odlično će se slagati s Planet of plants majonezom bez jaja, koja će okusom nadopuniti sendvič ili salatu, a pripremljena je od suncokretova ulja i ekstrakta riže, s dodatkom praha psillyiuma i bambusa.

Planet of plants linija sadrži još i delikates umak koji je kombinacija đumbira, kurkume i kumina za ljetne salate i jela od ribe, dok će doručak obogatiti Planet of plants namaz pripremljen od ulja i sjemenki konoplje, odlične mazivosti, a koji obiluje hranjivim omega 3 masnim kiselinama.. 

Za fleksitarijance i sve ostale

Planet of plants linija proizvoda namijenjena je svima, kao i svim različitim prehrambenim stilovima, bez obzira kako se nazivali, uključujući i sve pojedince  koji se ne žele odreći mesa, premda prednost daju namirnicama biljnog podrijetla – danas popularno zvanim fleksitarijancima. Zbog pažljivo biranih sastojaka, pogodna je i za vegane, odnosno osobe koje izbjegavaju sve namirnice životinjskog podrijetla, kao i za vegetarijance, a njezina je načela jednostavno usvojiti već danas.