Zagreb, 26. studenoga 2021. (GIA) – “Konačno će se Advent slaviti mirno i bez gužve kao nekada”, govore jedni. “Kakva šteta da ove godine neće biti raskošnog Adventa na koji smo naviknuli”, vraćaju im drugi.

Da se ekipa više ne svađa je li bolji ili gori Advent bez kućica, šušura i neobuzdane količine glazbe, ića i pića, u pomoć priskače nagrađivani zagrebački startup DiVan.

Do ove je rasprave došlo već prošle zime kad smo svjedočili prvom skromnom Adventu. A ove je godine ta polarizacija izraženija nego zimus. Nekako smo se podijelili na hejtere i ljubitelje Adventa, a o tome se ne raspravlja samo u online, nego i offline svijetu. Zbog toga smo odlučili tome stati na kraj i pomiriti sukobljene strane. Naime, prepirkama u ovo najveselije doba godine nema mjesta”, pojasnila je Matina Tenžera, voditeljica projekta.

Tako je ove godine ekipa DiVana odlučila pomiriti interese i onih koji bi radije ostali doma jednako kao i svih koji namjeravaju izaći van. Protekle dvije godine pripremali su opsežan adventski vodič s preporukama adventskih događanja i mjesta, a ove godine rade dvostruki sadržaj i sve pod geslom – Ili pališ lampice ili pališ van. Za one koji će u kvalitetan adventski provod nude se preporuke za mjesta i događanja, kako u Zagrebu tako i u obližnjim hrvatskim gradovima. A za one koji bi ipak ostali doma nude se prijedlozi filmova i glazbe, video recepata za još neiskušana adventska jela ili intimnijih izleta uz ograničen broj ljudi.

Na naše pitanje misle li da će time navući na sebe bijes sukobljenih strana, odgovaraju da su spremni na taj rizik. “Najljepša stvar u cijeloj priči je što nitko nije ni u pravu ni u krivu. Advent je lijep i kad se provodi u intimi najbližih jednako i kao kad prominglaš duž cijelog Zagreba i okolice i to ćemo dokazati ovogodišnjim adventskim vodičem!”, dodala je Tenžera.

Imaju rješenje i za postblagdansku depresiju

Budući da je temeljna funkcija startupa DiVan da tijekom cijele godine donosi relevantan i svjež sadržaj kroz preporuke što posjetiti i gdje dobro jesti, ova priča za njih ne završava s krajem prosinca.

Naime, na izmaku godine lansiraju nešto što nije TV, ali jest show – i to onaj posvećen društvenom životu. Tako u njihovoj YouTube emisiji uz iskusni radijski dvojac za DiVanov šank sjedaju poznati i malo manje poznati akteri društvene scene koji se prisjećaju najjačih dnevnih i noćnih provoda, preporučuju najzabavnija mjesta u gradu te spremno odgovaraju na najčudnije smišljene izazove.

Možda ih nećete prepoznati kad ih vidite, ali će vam biti jasnije čim progovore – Bruno Bucić i Nela Simić nekadašnji su glasovi Stojedinice, a Bucića već godinama slušate na Otvorenom radiju. S druge strane, upravo je Simić bila jedna od pionirki podcasta u Hrvatskoj. Ovaj dvojac vrlo trijezan od prosinca pa tijekom cijele 2022. vozi show U afteru… jer svi vole after.

P.S. Priuštite si veseo i pomirljiv Advent, posjetite http://www.divan.fyi i uživajte jer ondje su dobrodošli i oni koji će ovog Adventa zapaliti “samo” lampice i oni koji će zapaliti van!

Startup DiVan pobijedio je na ZICER-ovom Startup Factory akceleracijskom programu 2017. godine.

Izvor i foto: DiVan/Zicer