Zagreb/plit, 19. rujna 2022. (GIA) – U  Splitu  će se 23.rujna 2022.,u Cornaro hotelu održati 6. međunarodni energetski forum INTERENEF, Energetska tranzicija i zeleni gradovi Mediterana. Organizator foruma je Institut za europske i globalizacijske studije (www.inegs.com), digitalni think-tank.

Tema ovogodišnjeg foruma korespondira ubrzanom zaokretu EU prema energetskoj tranziciji i obnovljivim izvorima energije. Zaokret je uvelike determiniran i ubrzan ratom u Ukrajini.

U geopolitičkim igrama, energija/energenti poluge su  političke  moći. To se ponajbolje pokazuje na primjeru Rusije i Europske unije te generirane energetske krize koja će kulminaciju doživjeti  krajem 2022.godine. Ruska zima stiže, sve smo joj bliže !

Na forumu sudjeluju predstavnici akademske  zajednice iz  Republike Hrvatske i Europe,poslovne zajednice,vodećih kompanija iz područja energetike ( Janaf,Plinacro,Eon,Ppd, HEP),predstavnici Ministarstva gospodarstva i održiva razvoja,gradonačelnici Splita i Zagreba Ivica Puljak i Tomislav Tomašević,župan  Blaženko Boban,te zastupnica u Europskom parlamentu iz Odbora za energetiku, gospođa prof.dr.sc.  Romana Jerković.

U radu INTERENEF-a  sudjelovat će predstavnici Agencije za ugljikovodike,Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Po prvi put će sudjelovati predstavnik Regional Coperation Councle (RCC)(https://www.rcc.int/pages/2/about-us),  međunarodne institucije koja promiče „regionalnu suradnju i euroatlantske integracije  jugoistočne Europe kako bi se potaknuo razvoj u regiji na dobrobit njezinih građana.“

Moderatorice  foruma su prof.dr. sc. Darija Karasalihović-Sedlar sa Sveučilišta u Zagrebu i Nadežda Kokotović iz Brussels Energy Club. Službena stranica foruma je www.interenef.com.

Izvor: Interenef

Objavljeno 19. rujna 2022.