Zagreb, 12. veljače 2021. (MPR) – Women in Adria, u suradnji s veleposlanstvom Kanade, L’Orealom Adria i Ramirom, organizirala je prvu online konferenciju „Žene u znanosti i farmaceutskom biznisu“. Konferencija je održana na Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, a svi koji su je pratili imali su prilike čuti stavove i iskustva žena koje već dugi niz godina uspješno djeluju u području znanosti i farmaceutskog biznisa u Hrvatskoj.

Također, u sklopu konferencije dodijeljene su nagrade „Future Liders“, a ovogodišnje dobitnice su Barbara Gregurek iz tvrtke Pliva, Ivana Ćustić iz tvrtke Fidelta te Nataša Grulović iz tvrtke Sanofi.

„Cilj ove konferencije bio je potaknuti razgovor o položaju žena u znanosti te popularizirati znanstvene karijere i studije iz područja prirodnih znanosti. Najviše od svega se nadamo da će ova konferencija postati tradicija te da ćemo zajedno okupiti i izgraditi zajednicu žena u znanosti i farmaceutskom biznisu.“,  rekla je Ivana Matić, osnivačica i CEO Women in Adria.

Online konferencija je kroz deset inspirativnih predavanja žena iz područja znanosti i farmaceutskog biznisa pružila bolji uvid u njihov položaj te izazove s kojima su se na putu do uspjeha susretale. Svoja iskustva podijelile su Antonia Ressler (FKIT), Adrijana Vinter (Fidelta), Nataša Vučemilović Alagić (Insitut Ruđer Bošković), Martina Jančić Babić (Genos), Jadranka Jančić Babić (PharmaS), Miranda Sertić (Farmaceutsko-biokemijski fakultet), Nataša Kličko (Roche Pharma Turkey), Takeda tim (Viktorija Zadro Huml, Željka Vukelić, Ana Ražov), Vedrana Sokač  Brataljenović (Sanofi).

Zahvaljujući podršci kanadskog veleposlanstva praćenje online konferencije bilo je dostupno i široj javnosti te je preko 300 sudionika bilo uključeno u njezin izravan prijenos.

“Prosperitet i sigurnost učinkovitije napreduju u svijetu s većom prisutnošću žena u poslovnom svijetu, sigurnosnim snagama i znanosti. Njihova prisutnost dovodi do efikasnijeg i održivijeg poslovanja, boljih istraživanja, sigurnijeg društva te sveobuhvatne trgovine koja pogoduje široj populaciji. Trgovinski sporazum između Kanade i EU, CETA, najsuvremeniji je i najinkluzivniji trgovinski sporazum i potičem hrvatske tvrtke u vlasništvu žena, kao i sva poduzeća da ga u potpunosti iskoriste. Drago mi je da je kanadsko-hrvatska znanstvenica dr. Josipa Petrunić koja je izvanredan primjer uspjeha u znanosti i poslovanju dala svoju podršku ovom događaju. Veleposlanstvo će i dalje težiti pronalasku prilika za daljnju potporu boljim znanstvenim i poslovnim vezama između Kanade i Hrvatske u korist žena i muškaraca.”, istaknuo je u uvodnom pozdravu veleposlanik Kanade Alan Bowman.

Konferencija je istaknula činjenicu kako žene nisu podjednako zastupljene i ravnopravne u svim društvenim i gospodarskim segmentima. Tako, primjerice, u deset najvećih farmaceutskih kompanija u izvršnim i nadzornim odborima sjedi samo 20 %  žena. 

Što se tiče svijeta znanosti, na konferenciji se moglo doznati kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja s malim razlikama između žena i muškaraca zaposlenih na tom području.  Čak 48,4 % zaposlenih u znanosti čine žene, a inicijative kao što je Nacionalni program stipendiranja L’Oreal-UNESCO „Za žene u znanosti“ već dugi niz godina pružaju podršku znanstvenicama, osvještavajući javnost o značaju njihovih znanstvenih doprinosa.

„Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ pokrenut je 2006. godine u Hrvatskoj,  a od tada su kroz njega nagrađene ukupno 54 hrvatske znanstvenice. Ove godine, u 15-oj jubilarnoj godini provođenja programa pridružit će im se još četiri nove znanstvenice. Ponosni smo što ovaj program mijenja predodžbu o znanstvenicama u društvu, istovremeno ih potičući na provedbu daljnjih istraživanja i znanstvenog usavršavanja.“, izjavila je prilikom uvodnog obraćanja Irena Šarić  Dombaj, direktorica korporativnih komunikacija L’Oréala za Adria i Balkan regiju.

Jedna od stipendistica ovoga programa dr. sc. Antonia Ressler  s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije govorila je o važnosti networkinga kao ključnog faktora za uspješnu karijeru u znanosti. „Vrlo važno je stvoriti međunarodnu, kvalitetnu mrežu suradnika na koju se možete osloniti u bilo kojem trenutku, bilo u vidu suradnje, financijske potpore ili rada na znanstvenim projektima. Naravno, potrebno je uložiti puno truda i vremena kako bi se ona izgradila, ali i još važnije – kako bi se ona održala. Stoga apeliram na sve mlade znanstvenice i znanstvenike da se samostalno aktiviraju i grade svoja poznanstva kroz radionice i konferencije kako bi im se otvorile nove i zanimljive profesionalne prilike.“