Zagreb, 8. studenoga 2022. (GIA) – Danas je na Zagrebačkom velesajmu otvoren Interliber, 44. međunarodni sajam knjiga. Paviljone 5, 6 , 7 i7a ispunilo je 296 izlagača iz 15 zemalja.

Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, mjesto na kojem se slavi knjiga, mjesto gdje se susreću sve generacije čitatelja i gdje redovno svjedočimo stvaranju ljubavi prema knjizi.

Nakladnici će na Zagrebačkom velesajmu predstaviti izuzetno bogat program novih izdanja s najrazličitijih područja, dokazujući da hrvatsko nakladništvo zna i pronalazi put do ljubitelja knjige.

Interliber se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Tomislava Tomaševića.

„Već pune 44 godine Interliber predstavlja središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koje okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare. Odavno je nadišao granice Zagrebačkog velesajma da bi danas imao status nacionalne platforme za poticanje i promicanje čitanja i znanja. Takva je i razina institucionalne podrške s pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Tomislava Tomaševića, kojima se ovim putem posebno zahvaljujem. Pozivam Vas da se izgubite u čarobnom svijetu knjiga, da se izolirate od svih konstantnih obveza koje Vas stišću i upravljaju vašim vremenom te da se na trenutak okrenete sebi, susretnete onog starog sebe, dozvolite si otputovati u nove svjetove, da zastanete, osvijestite trenutak, otvorite knjigu, pomirišite ju, pročitate odlomak ili dva i vidite da li ste našli partnera za jedno novo putovanje.“ rekla je na otvorenju Interlibera Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma.

„S velikim zadovoljstvom sam ovdje na još jednom, 44. po redu Interliberu koji je središnji događaj posvećen knjizi i nakladništvu i jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u Republici Hrvatskoj. Nakon pandemije Interliber se u punom sjaju vraća ove godine s 20% više izlagača. Grad Zagreb u usporedbi s drugim europskim gradovima se doista može pohvaliti s znatnim ulaganjima u kulturu pa tako i u sektor knjige. Izdvojio bi već šestu godinu za redom program „Ja čitam“ koji omogućuje djeci do navršene 15 godine života besplatan upis u knjižnice grada Zagreba. Ti mladi čiatelji čine 1/3 članova knjižnica i oni su sadašnji i budući posjetitelji Interlibera.“ naglasio je na otvorenju gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević pozvavši građane da posjete ovih dana Interliber i Zagrebački velesajam.

Interliber je otvorila dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića: „Odmah na početku željela bih iskazati ponos i zahvaliti struci, nakladnicima, knjižarima, književnicima, prevoditeljima, svima zaposlenima u ovoj iznimno važnoj industriji koji su uspjeli prebroditi teško razdoblje za knjigu. Posebno sam ponosna da iz razdoblja pandemije izlazimo osnaženi za čak 9 novootvorenih knjižara u Republici Hrvatskoj što je svakako i dijelom rezultat poticaja koje osiguravamo kroz financiranje programa poduzetništva u kulturi.„

Radno vrijeme Interlibera je od 10,00 do 20,00 sati, osim u petak i subotu, kada radi do 21,00 sat.

Ulaz je besplatan.

Izvor: Zagrebački velesajam

Objavljeno 8. studenoga 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM