Varaždinske Toplice, 29. svibnja 2024. (GIA) – Zdravstveni turizam dio je turističke industrije, koji u svijetu najbrže raste, a procjenjuje se da je stopa njegovog rasta 20-ak posto godišnje. Taj ogroman potencijal za gospodarski rast prepoznala je i Vlada RH koja je početkom godine, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, vrijedan gotovo 57 milijuna eura, odlučila financirati pet kapitalnih projekata među kojima je i unaprjeđenje kvalitete smještaja i sadržaja hotela Minerva – Varaždinske Toplice s potporom od 17,1 milijuna eura. 

Tako su Varaždinske Toplice, mjesto poznato po najstarijim i najočuvanijim termalnim toplicama u Hrvatskoj, ali i kao europski centar antike, postale bogatije je za još jedan novi EU projekt, o kojem će biti govora i na Međunarodnom stručnom skupu ‘Termalna voda, jučer, danas, sutra’ u petak, 7. lipnja, u okviru Aquafesta 2024. Sudionici stručnog skupa su Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice, Melita Bartoš iz Daruvarskih toplica dok će o planovima za razvoj Toplica Lipik govoriti Anita Vondrak. Iztok Altbauer, direktor ‘Slovenian Spas Association’ otkrit će okupljenima iskustva slovenskih prirodnih lječilišta, a stručnu analizu o iskorištavanju geotermalne energije dat će Željka Sladović iz tvrtke Geoda.

Ulaz na stručni skup je besplatan i otvoren za javnost, a održava se na jedinstvenoj lokaciji rimske bazilike na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae.

To je samo dio bogatog programa Aquafesta 2024. koji će se održavati od 7. do 9. lipnja u Varaždinskim Toplicama, uz organizaciju TZ-a Varaždinske Toplice i Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice te potporu Grada Varaždinske Toplice.

Nakon dnevnih aktivnosti uglavnom namijenjenih djeci, posjetitelje očekuje vrlo atraktivan večernji program. U petak navečer na arheološkom nalazištu zaplesat će na svili članovi grupe Traumatic Arts, a u subotu navečer od 20:15 na zasvirat će na dva instrumenta istovremeno vrsni jazz glazbenik, Zvjezdan Ružić i predstaviti svoj novi projekt Let’s disconnect together. Inače g. Ružić do sada je osvojio 5 Porina uz još šest nagrada Status za najboljeg jazz pijanistu, a ponosi se i bogatom diskografijom. Nakon njegovog nastupa slijedi show s vatrom grupe Traumatic Arts. Budući da je cijeli festival u antičkom duhu, u subotu posjetitelji imaju priliku sudjelovati na natjecanju pripreme ukusnih “rimskih kotlića” ili se pridružiti besplatnom razgledavanju od 15 ili 18.h.

Nedjelja je rezervirana za aktivnosti na svježem zraku – utrku Putevima Rimskih Legionara 3. Aquae Iassae trail. Utrka se održava na tri dionice, prva dionica CENTURIJA je 4 km i nije posebno zahtjevna, a pogodna je i za obitelji, druga dionica KOHORTA je 9,8 km, a najdulja LEGIJA je 20,8 km. Detalje  vezane uz prijavu na trail utrku po prekrasnim šumskim stazama pogledajte na: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2226

Više informacija https://www.facebook.com/varazdintoplice  

Izvor: Klain PR/TZ-a Varaždinske Toplice

Objavljeno 29. svibnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.