Zagreb, 14. veljače 2023. – Danas je predstavljena Acredia, vodeće društvo za kreditno osiguranje na austrijskom tržištu. Acredia je od 2012. bila prisutna u Hrvatskoj u sklopu društva Allianz Trade, a od sada će kod nas poslovati pod vlastitim imenom. 

„Hrvatska je tržište u razvoju s velikim potencijalom. Acredia, zadužena za poslovanje u jugoistočnoj Europi kao dio obitelji Allianz, već godinama ocjenjuje trgovačka društva u Hrvatskoj i vrlo je dobro upoznata s hrvatskim tržištem. Veselimo se izravnom poslovanju s našim klijentima i pružanju podrške u njihovom poslovanju.“, izjavio je Michael Kolb, član uprave društva Acredia.

84% hrvatskih društava ima poteškoća s naplatom potraživanja
Poduzetnici diljem svijeta koriste se osiguranjem naplate potraživanja i povjeravaju upravljanje rizikom trećim osobama kako bi poboljšali svoj bonitet i zaštitili se od poteškoća u naplati svojih potraživanja. „Svakodnevno provjeravamo bonitet više od 85 milijuna trgovačkih društava diljem svijeta. Naše klijente možemo upozoriti na razinu pouzdanosti posla koji namjeravaju sklopiti, prije nego što ga ugovore. Ako se pokaže da smo pogriješili, pokrit ćemo gubitak.“, opisao je Kolb usluge društva Acredia.

Hrvatsko tržište osiguranja naplate potraživanja još uvijek je u razvoju, o čemu svjedoči ishod istraživanja provedenog početkom ove godine. Acredia je ispitala 150 društava o njihovom poslovanju i rizicima plaćanja. Istraživanje je pokazalo kako 80,7% društava nema ugovoreno osiguranje za naplatu potraživanja, iako se 84% ispitanika suočilo s poteškoćama u naplati u posljednjih 12 mjeseci.

Ova je pojava zanimljiva uzimajući u obzir da hrvatska trgovačka društva odobravaju duge rokove plaćanja. Čak 32 % ispitanika odobrava svojim klijentima rok plaćanja duži od 60 dana. „U tih 60 dana mnogo se toga može dogoditi i dovesti do nemogućnosti plaćanja.“, istaknuo je Kolb. „Ugovaranjem osiguranja naplate potraživanja društva mogu bez rizika odobriti duge rokove plaćanja.“

Najznačajniji rizici hrvatskih trgovačkih društava

U istraživanju je društvo Acredia prikupljalo odgovore o glavnim rizicima s kojima se suočavaju hrvatska trgovačka društva. Rezultat istraživanja ukazuje na to kako se društva uglavnom bore s visokim troškovima sredstava, snažnom konkurencijom i slabom fleksibilnošću cijena. Spomenuli su i prekide u lancu opskrbe, dok je s ulazom u eurozonu valutni tečaj izbrisan s popisa rizika hrvatskih trgovačkih društava.

Izvor: Dialog Foto: Dialog/Michael Kolb_Goran Tolic_Alexander Kamitz_Acredia

Objavljeno 14. veljače 2023. Sva prava pridržana