Zagreb, 16. srpnja 2021. (404) – Predstavnici turističkog sektora i organizacija uputili su danas javnosti apel koji je usmjeren prema svima koji su zainteresirani da turistička sezona u Hrvatskoj bude uspješna te sudjeluju u kreiranju i kontroli aktivnosti nužnih za njenu provedbu. Cjelokupni sadržaj apela turističkog donosimo u nastavku:

Poštovani,

pišemo ovaj apel u ime cijelog turističkog sektora u trenutku koji je ključan za uspjeh ovogodišnje  sezone. Apel je usmjeren svima koji su zainteresirani da turistička sezona u Hrvatskoj bude uspješna te sudjeluju u kreiranju i kontroli aktivnosti nužnih za njenu provedbu.

Ova je turistička sezona bila odlično pripremljena, zahvaljujući dobroj suradnji cijelog sektora i Vlade, posebno naše resorne ministrice. Provođenjem projekata Stay safe i prioritetnim cijepljenjem turističkog sektora te jasnim definiranjem svih epidemioloških mjera stvoreni su preduvjeti za odličan start sezone. To se je i potvrdilo jer je početak, iako zakašnjeli, bio vrlo dobar. Trenutno Hrvatska ima odlično stanje rezervacija za glavnu sezonu i posezonu. 

Ključ za nastavak uspješne sezone je održavanje dobrog epidemiološkog stanja. Zelena zona i dobri epidemiološki pokazatelji su temelj na kojem sve počiva. Obzirom na epidemiološko stanje u većini zemalja Mediterana imamo realnu šansu ostvariti izvanredni poslovni rezultat pa čak i biti pobjednici ovogodišnje sezone.

Zabluda koja se često provlači je da turisti i u doba pandemije očekuju obilje manifestacija te da one obogaćuju turističku ponudu. Upravo suprotno, svi naši gosti po dolasku u zemlju poručuju nam da se očekuje mir u destinaciji i poštovanje mjera.

Epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj su vrlo dobre, ali je provedba odnosno kontrola njihovog provođenja upitna. Prema našim spoznajama kontrola je nedovoljno efikasna.

Ako želimo dugu sezonu moramo odmah i bez iznimke početi slušati struku i epidemiologe, hitno i odmah moramo postupiti odlučno jer se šanse za odlazak u crvenu zonu povećavaju iz dana u dan. Ulazak Hrvatske u crvenu zonu značio bi dramatičan kraj turističke sezone usred ljeta.

Dozvolit ćemo si predložiti prioritete koje treba provesti odmah:

  1. Odlučno provođenje svih propisanih epidemioloških mjera s pojačanim kontrolama i sankcijama za sve koji ih ne provode
  2. Posebna pozornost u provođenju epidemioloških mjera na granicama i na okupljanjima sukladno preporukama i traženju epidemiologa
  3. Poseban režim za dolaske gostiju iz trećih zemalja
  4. Ispravljanje ECDC karte koja ne radi razliku među primorskim županijama Hrvatske

Ujedno, pozivamo sve turističke djelatnike, koji to do sada nisu učinili, da se cijepe. Time čuvaju svoje zdravlje, zdravlje svojih najbližih, zdravlje gostiju i svoje radna mjesta.

Nadamo se da ćemo svi zajedno udružiti snage u  očuvanju dobre epidemiološke situacije koja je temelj za uspješan nastavak sezone i garancija da Hrvatska postane pobjednik Mediterana. 

Uspješna sezona je uspjeh ne samo turističkog sektora nego i cijele Hrvatske.  Potrudimo se svi zajedno da se taj uspjeh zaista i dogodi.

S poštovanjem,

HUT, Veljko Ostojić, direktor

UHPA, Tomislav Fain, predsjednik

HGK, turizam, Boris Žgomba

HUP- UUT , Natali Komen Bujas, direktorica

UPUHH, Bernard Zenzerović, direktor

      KUH, Adriano Palman, direktor

OMH – Šime Klarić, Predsjednik

HGK- Udruženje marina- Sean Lisjak, predsjednik

HGK – Udruženje čarteraša -Paško Klisović

Nacionalna udruga ugostitelja – Jelena Tabak, predsjednica

STUH – Edi Andrić, predsjednik

SIKD- Marina Cvitić, predsjednica

HUP- udruga Rent-a car – Mladen Petreski, predsjednik