Zagreb, 24. siječnja 2024. (GIA) – Franšizni sektor Hrvatske broji 248 franšiznih sustava na ukupno 4500 lokacija, zapošljavajući izravno 20.000 ljudi dok je indirektno taj broj i dvostruko veći. Hrvatska je doživjela u posljednje tri i pol godine veliki rast domaćeg franšiznog sektora, što je znak da se konačno franšizno tržište konsolidira, a kao model rasta postaje i vrlo interesantan i hrvatskim poduzetnicima.

Od ukupnog broja  aktivnih franšiza, domaći čine 29 posto ud ukupnog broja, a očekivanja najavljena za 2024. daju razloga optimizmu i promjeni tog postotka posebno zbog najavljenih iskoraka pojedinih domaćih franšiza.

Prvi godišnji izvještaj o stanju franšiznog sektora u nas, koji je pripremila Hrvatska udruga za franšizno poslovanje, Croatia Franchise Report 2023, donosi detaljan uvid u dinamiku i rast franšiznog sektora u zemlji, istražujući ključne trendove i razvojne smjernice koji oblikuju budućnost ovog vitalnog segmenta hrvatskog gospodarstva.

Izvještaj osvjetljava rastuću ulogu franšiza u lokalnom gospodarstvu, naglašavajući kako domaće i strane franšize postaju značajni pokretači poslovnih inicijativa. Poseban naglasak stavljen je na analizu ključnih trendova, uključujući tehnološku inovaciju, fokus na održivost, i rast sektora izvan tradicionalnih područja.

Metodologija primijenjena u izradi Croatia Franchise Report 2023 utemeljena je na kombinaciji kvantitativnih i kvalitativnih istraživačkih pristupa. Primarni podaci prikupljeni su korištenjem digitalnih lata i resursa online ankete, intervjue i analizu dostupnih podataka s interneta, a rezultat je suradnje studenata volontera i Hrvatske udruge za franšizno poslovanje.

Izvor: Hrvatska udruga za franšizno poslovanje

Objavljeno 24. siječnaj 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.