Zagreb, 27. studenoga 2023. (GIA) – Ugledna njemačka certifikacijska kuća TÜV NORD dodijelila je društvu KONČAR – Digital certifikat o usklađenosti sa zahtjevima najnovijih međunarodnih standarda za kibernetičku sigurnost u sustavima upravljanja kritičnom infrastrukturom. Time je KONČAREV PROZA Station postao prvo SCADA rješenje na svijetu usklađeno s međunarodnim standardom za kibernetičku sigurnost IEC 62351. Predsjedniku i članu Uprave KONČAR – Digitala, Goranu Leciju i Stjepanu Sučiću certifikat je uručio njemački veleposlanik Christian Hellbach, a svečanoj dodjeli prisustvovali su predsjednik Uprave KONČARA Gordan Kolak te zamjenik veleposlanika Harald Seibel i Đuro Tunjić, direktor TÜV NORD Adriatic.

U uvodnom obraćanju veleposlanik Hellbach istaknuo je kako snagu njemačke ekonomije čine inovacije i brze prilagodbe promjenama. „Svjedočimo transformaciji njemačkog gospodarstva ka ugljičnoj neutralnosti, što otvara velike prilike za kompanije poput KONČARA i za Hrvatsku kao potencijalnog izvoznika zelene energije“, zaključio je Hellbach.

Standard IEC 62351ima ključnu ulogu na području kibernetičke sigurnosti kritične infrastrukture, prije svega jer definira zahtjeve kako osigurati povjerljivost, zaštitu integriteta i autentifikaciju komunikacije s ciljem zaštite sustava daljinskog upravljanja. „Kako bismo primjereno odgovorili intenzivnoj digitalnoj transformaciji i zelenoj energetskoj tranziciji na razini čitave Europe, strateški fokus KONČARA je kroz duži niz godina upravo na digitalnim rješenjima za nadzor i upravljanje kritičnom infrastrukturom. Planiramo postati najveća IT tvrtka u široj regiji, a ostvarenje ovog iznimno važnog certifikata predstavlja velik i istaknut korak u realizaciji tog cilja. Rezultat je to intenzivnih ulaganja i težnje najvišim standardima izvrsnosti“, poručio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Prvo digitalno rješenje na svijetu s ovim certifikatom, KONČAREV PROZA Station, namijenjeno je kibernetički sigurnom upravljanju transformatorskim stanicama te drugim sustavima kritične infrastrukture kao što su pristupni podatkovni centri. „Zaštita kritične infrastrukture te zahtjevi međunarodnih normi i nadolazećih europskih regulativa, osobito u području sigurnosti podataka i komunikacija u upravljanju samom kritičnom infrastrukturom, predstavljaju sve veće izazove s kojima se samo rijetki sustavi mogu nositi. Uspješna certifikacija jednog od najzahtjevnijih standarda u području sigurnosti industrijskih sustava pokazuje snažnu usmjerenost KONČARA na kvalitetu, sigurnost i

najbolje svjetske prakse te nam je bila čast i zadovoljstvo biti dijelom tog procesa“, izjavio je Đuro Tunjić, direktor TÜV NORD Adriatic.

Važna značajka ovog rješenja je mogućnost primjene u privatnom računalnom oblaku korištenjem Docker spremnika. Time se postiže veća efikasnost prilikom implementacije i održavanja podatkovnih centara te se omogućava uvođenje dodatne digitalne redundancije s ciljem povećanja otpornosti sustava kritične infrastrukture. Ovakvo rješenje omogućava brz razvoj naprednih energetskih mreža širom primjenom digitalnog upravljanja na distribucijskim transformatorskim stanicama niže naponske razine.„Kibernetička sigurnost digitalnih rješenja KONČARA u skladu je s EU direktivom NIS 2 i odredbama novog Zakona o kibernetičkoj sigurnosti koji je u pripremi. Ovaj certifikat ujedno potvrđuje nastavak KONČAREVE tradicije i usmjerenosti na kibernetičku sigurnost. SCADA platforma ranije generacije PROZA NET, 2019. godine prva je na svijetu certificirana po vrlo strogom standardu za kibernetičku sigurnost SCADA sustava za industrijsku automatizaciju,ISA/IEC 62443. Isti proces certifikacije kasnije su prošla i druga digitalna rješenja KONČARA: PROZA LKKU, jedinstveno rješenje za konverziju komunikacijskih protokola i koncentraciju podataka za industrijsku automatizaciju te PROZA Station, SCADA rješenje nove generacije koje je razvio KONČAR – Digital“, dodao je Goran Leci, predsjednik Uprave KONČAR – Digitala.

KONČAR – Digital tvrtka je Grupe KONČAR koja razvija i izvodi vlastite produkte, rješenja i usluge na području energetike, kritične i urbane infrastrukture. Projekti kojima se digitaliziraju sustavi rezultat su 40 godina iskustva KONČARA u razvoju industrijskog softvera koji se koristi za nadzor, upravljanje i optimiranje infrastrukture na području elektroenergetike, e-mobilnosti, podatkovnih centara, prometa, vodoopskrbe te ostale prijenosne, distributivne i gradske infrastrukture.

Izvor: Millenium promocija/Končar Grupa

Objavljeno 27. studenoga 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.