Zagreb, 10. studenoga 2022. (GIA) – U četvrtak, 10. studenog, članovi Uprave dm-a predstavili su rezultate poslovne godine 2021./2022.[1] u kojoj je promet dosegnuo 2,68 milijardi kuna i time nadmašio prošlogodišnji za 13,59 posto.

„Iza nas je još jedna uspješna poslovna godina u kojoj je dm ostvario rast svi ključnih poslovnih pokazatelja. Posebno smo ponosni što je broj kupaca koji dnevno posjete naše prodavaonice dosegnuo gotovo 87.000 te što je promet u dm online shopu rastao za više od 75 posto. Nastavljen je razvoj segmenta bezreceptnih medicinskih proizvoda u kojem smo, na godišnjoj razini, ostvarili rast prometa veći od 40 posto“, izjavio je Mirko Mrakužić, direktor dm-a.

U protekloj poslovnoj godini dm je uložio više od 61 milijun kuna u razvoj prodajne mreže, dm online shopa i digitalizaciju poslovanja. Uz šest novih prodavaonica, od kojih su tri otvorene u gradovima u kojima dm do sada nije imao prodavaonice, dm je otvorio i 11 novih specijaliziranih odjela za bezreceptne medicinske proizvode (OTC).

dm je nastavio s razvojem novih digitalnih usluga te usavršavanjem postojećih. dm je razvio novu aplikaciju za pametne telefone ‘Moj dm’ koja omogućuje jednostavniju kupnju i korištenje svih funkcija dm online shopa. Od travnja 2022. godine kada je pokrenuta, više od 40 posto svih online kupnji obavljeno je putem aplikacije. Vrijeme ekspresnog preuzimanja online narudžbi u prodavaonicama je prepolovljeno te je sada proizvode moguće preuzeti 90 minuta nakon narudžbe. Gotovo svaki četvrti kupac dm online shopa u protekloj je godini koristio je uslugu ekspresnog preuzimanja.

Članovi Uprave dm-a osvrnuli su se i na održivost i društveno odgovorno djelovanje. Istaknuli su kako su prošlu godinu obilježili natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje u sklopu kojeg je dm s više od 800.000 kuna podržao realizaciju 17 ekoloških projekata. Posebno su istaknuli postavljanje dm eko punionica u 12 prodavaonica dm-a u Zagrebu, Dubrovniku, Puli, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Zadru i Splitu.

„Kada je u pitanju održivost, u dm-u na svim područjima nudimo zelene ideje kako bismo potaknuli pozitivne promjene i navike. dm eko punionicama građanima smo omogućili još jedan način da doprinesu smanjenju upotrebe plastike i očuvanju okoliša za buduće generacije. Kupcima su dostupni deterdženti za rublje i pranje posuđa u rinfuzi koji ne sadrže sulfate te su 100 posto biorazgradivi. Veseli nas što su brzo prihvatili ovu opciju osviještene kupnje te što se svaki četvrti kupac vrati nakon što jednom isproba dm eko punionicu“, istaknula je Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u.

Na konferenciji za medije Uprava dm-a predstavila je i istraživanje Ipsosa[2] koje je potvrdilo da građani prepoznaju održivo i društveno odgovorno djelovanje dm-a. Svaki drugi ispitanik smatra da, među trgovačkim lancima u Hrvatskoj, dm najviše ulaže u zaštitu okoliša i potiče ekološku osviještenost, a isti udio (52 posto) smatra da dm najviše brine o potrebama kupaca.

Odnos prema djelatnicima i ove je godine najznačajnije izdvojio dm od konkurencije – gotovo ¾ ispitanika smatra da dm najviše brine o svojim zaposlenicima. Uz prilike za edukaciju i napredovanje te prosječnu neto plaću u prodavaonicama koja je iznosila 11.191,24 kuna, dm je i u protekloj poslovnoj godini veliku pozornost stavio na brigu o zdravlju djelatnika. To je prepoznao Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je dm-u, kao prvoj drogeriji u Hrvatskoj, dodijelio certifikat „Tvrtka prijatelj zdravlja“.

Poslovnu godinu 2022./2023. dm je započeo sa 170 prodavaonica u 64 grada, 1.857 djelatnica i djelatnika, kao jedina drogerija u Hrvatskoj s online shopom. U ovoj poslovnoj godini dm planira uložiti više od 80 milijuna kuna u razvoj prodajne mreže, asortimana te u digitalizaciju poslovanja.


[1] Poslovna godina 2021./2022. = 1.10.2021. – 30.9.2022.

[2] Ipsos za dm, kolovoz/rujan 2022.; CATI N=500

Izvor i foto: dm

Objavljeno 10. studenoga 2022. Sva prava pridržava PoslovniFM.