• U pitanju je najveći regionalni natječaj iz područja održivog razvoja koji obuhvaća inovatore iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije
  • BASF osigurava sredstva za realizaciju najbolje ideje

Zagreb, 2. studenoga 2020. (Hauska) – U okviru najvećeg regionalnog natječaja iz područja održivog razvoja, BASF Start-up Science, domaći inovatori predstavljaju svoja rješenja za problem zagađenja zraka u regiji. Za najbolju ideju osigurana su bespovratna sredstva za realizaciju u iznosu od najmanje 5000 eura.

Iz organizacijskog tima kemijske tvrtke BASF ističu kako je, zbog velikog interesa, rok za prijave produžen do 15. studenog u ponoć.

„U sve četiri države vlada veliki interes i do sada smo zaprimili mnogo različitih prijava. Neki startupovi su već iskusni na ovakvim natječajima, te ovo vide kao priliku da svoj proizvod plasiraju na tržište. Neki tek razvijaju ideju, pa im je, osim novca, potrebno mentorstvo. Sve u svemu, potvrdilo se kako je ovo regija koja stvara mnogo talentiranih i inovativnih ljudi. Pozivamo startupove koji se eventualno nisu stigli natjecati, da svoje ideje prijave do 15. studenog u ponoć”, ističe Simon Franko, direktor tvrtke BASF u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Sloveniji.

BASF je pokrenuo program financiranja razvojnih startup ideja iz Hrvatske i regije

Iz BASF-a podsjećaju kako se na natječaj mogu prijaviti startupovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, a osnovni je uvjet za sudjelovanje da prijavljena ideja, direktno ili indirektno, doprinosi smanjenju zagađenja zraka u regiji.

Simon Franko dodaje kako će najbolje rješenje osvojiti nagradu u iznosu od najmanje 5.000 eura.

„Javna prezentacija ideja zakazana je za prosinac i tada će stručni žiri donijeti konačnu odluku o nagradi. On se može odlučiti financirati nekoliko najboljih ideja sve do njihove realizacije, ponuditi profesionalno mentorstvo ili dodatni budžet. Svakako, kakva god bila odluka žirija, startup koji bude imao najvišu ukupnu ocjenu sigurno osvaja 5.000 eura. Taj novac kasnije može biti upotrijebljen na način koji inovatori smatraju najboljim za unapređenje njihove ideje”, objašnjava Franko.

Franko ističe kako je ideja natječaja podržati sve one koji imaju dobre ideje, a nemaju novčanih sredstava kako bi ih realizirali: „Postala je svakodnevica da čujemo za neku dobru ideju, a da tvorac nema sredstava razviti je do kraja. Želimo to makar djelomično promijeniti, i odatle ovakav natječaj. BASF ima najveći odsjek za istraživanje i razvoj u Europi i može podržati razvoj startupova do kraja neovisno radi li se o izumima za pročišćavanje zraka, smanjenje ispušnih plinova ili ekološkim alternativama za prijevoz”, zaključuje Franko.

Pravo sudjelovanja na natječaju BASF Startup Science imaju startup ideje pojedinaca ili timova od 18 do 35 godina, a projekt može biti u početnoj ili poodmakloj fazi razvoja. Dodatne informacije o natjecanju, uvjetima i načinu prijave dostupne su na stranici www.start-up-science.com.