Dubrovnik, 11. lipnja 2024. (GIA) – Dubrovnik je prošlog tjedna bio domaćin 21. po redu EY EMEIA Transfer Pricing Foruma na kojem je sudjelovalo preko 200 financijskih i poreznih stručnjaka iz relevantnih multinacionalnih korporacija iz Europe, Afrike, Indije te s Bliskog Istoka. Ovaj Forum, koji već više od 20 godina organizira konzultantsko-revizorsko društvo EY, usmjeren je razmatranju aktualnih izazova i trendova u području transfernih cijena te prenošenju i razmjeni znanja, najboljih praksi i strategija upravljanja rizicima.

Uzimajući u obzir da su u posljednje vrijeme sporovi iz područja transfernih cijena sve učestaliji u Europi, stručnjaci iz EY-a predstavili su razvoj relevantne sudske prakse na europskim sudovima, posebno imajući u vidu utjecaj na dobit multinacionalnih korporacija. Svrha Foruma je bila ponuditi rješenja za efikasno upravljanje transfernim cijenama, kao i potaknuti raspravu o globalnim trendovima u poslovnom svijetu poput održivih tehnologija i iskorištavanja potencijala umjetne inteligencije u svakodnevnom poslovanju u kontekstu transfernih cijena.

„Jako smo ponosni što smo prvi put u Hrvatskoj imali priliku organizirati globalno prepoznatljiv Forum koji je polučio ogroman interes i uspjeh. Sudionici su imali priliku čuti mišljenja iskusnih stručnjaka o transfernim cijenama, koje su danas u središtu mnogih međunarodnih konferencija i važan dio poreznog planiranja. Razvoj umjetne inteligencije i njezin utjecaj na svakodnevno poslovanje neizbježna je tema u poslovnom svijetu pa tako i u području transfernih cijena. Predstavili smo ideje kako AI može pojednostaviti procese planiranja i usklađenost transfernih cijena s lokalnim zakonima, što u konačnici dovodi do povećane učinkovitosti unutar organizacija“, objasnila je Maša Šarić Lenardić, partnerica i voditeljica Odjela poreznog savjetovanja u EY-u Hrvatska.

Izvor i foto: Millenium promocija

Objavljeno 11. lipnja 2024. Sva prava pridržana PoslovnIFM.